Sivut

keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Sanottua

Suurinpiirtein näin se meni, ensimmäinen PÖNTÖSTÄ pitämäni puhe valtuustossa maanantaina 28.6.2010.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Varsinaisestihan tässä kohdassa ei käsitellä tuon uuden uljaan monitoimiareenan rakentamista, ainoastaan sen mahdollistavaa kaavaa. Koska kuitenkin kaavat olisi mielestäni järkevää suunnitella ja piirtää mahdollisimman hyvin ja realistisesti turhan työn välttämiseksi, en voi olla käyttämättä puheenvuoroa tämän mahdollisen areenan rakentamisesta.

Ensinnäkin, vaikkakin areenan työnimenä on Etelä-Pohjanmaan monitoimiareena, tulisi se jatkossa palvelemaan lähinnä jäälajien harrastajia, joten kyse on varsin pienestä kohderyhmästä. Jäälajien harrastajia on Seinäjoella korkeintaan 1000, kun yhteen lasketaan sekä pikaluistelijat että taitoluistelijat ja jääkiekkoilijat, mikä selviää heidän tekemästä lausunnosta kaavaehdotukseen. Heillä on jo käytössään kaksi hallia, yksi ulkorata sekä lukuisia kaukaloita ympäri kaupunkia. Aina ei pihalle pääse luistelemaan, mutta jokainen joukkue voisi varmaan pitää ainakin yhdet harjoitukset viikossa ulkona? Jäälajeista puhuttaessa kyse kun on kuitenkin käsittäkseni talvi- ja ulkolajeista?

Pikaluistelu on hyvin suosittua Euroopassa, ja kerää siellä paljon katsojia, mutta Suomessa näin ei ole, vaikka menestystäkin on tullut. Joka vuosi seinäjokelaislähtöiset pikaluisteluhuiput ovat täälläkin kilpailleet, mutta kovin suurta yleisömassaa he eivät ole silti onnistuneet liikuttamaan. Kansainvälisiä kisoja järjestättäväksi tulisi ehkä muutamat vuodessa, niiden mukanaan tuoma raha tuskin riittää perusteeksi areenan rakentamiselle.

Seinäjoella on uudistettu hienosti hyvin palvellutta uimahallia. Sen yhteydessä oleva urheilutalo kaipaa kuitenkin kipeästi vielä remonttia. Uimahalli-urheilutalolla käyttäjiä on vuodessa moninkertaisesti enemmän, kuin jäälajien harrastajia. Jos ja kun urheilun harrastamista halutaan tukea, eikö ennemmin tulisi keskittyä jo olevassa olevien toimivien ja suosittujen paikkojen kunnostamiseen ja ylläpitoon, kuin rakentaa valtavasti lisäneliöitä kalliiseen hintaan pienelle ryhmälle?

Vaikka hanke toteutettaisiin kokonaan yksityisellä rahalla, käyttökustannukset tuon kokoluokan hallissa ovat valtavat. Pahimmassa tapauksessa hallin käytöstä joudutaan maksamaan niin kovia summia, ettei harrastajilla ole varaa sitä käyttää.

Loppuun voisi vielä ihmetellä, että miten on mahdollista, että juuri nyt, kun muuten pitää säästää ja kaupungin velkamäärä on koko ajan nousussa, voidaan edes suunnitella tälläisten investointien tekemistä?

Seinäjoki kasvaa, mutta kasvullakin on rajat. Maailma on täynnä ihmeellisiä ideoita ja uskomattomia unelmia, mutta ei Seinäjoen tarvitse niitä kaikkia toteuttaa. Kun paljastuu, että maineen takana on vain lainaamalla pystyyn pantu kehikko, ei tahtokaan enää auta. Tukipuita tarvitaan, jotta homma toimii eikä kaadu päälle. Kehikko on jo mielestäni tarpeeksi korkealla, nyt on keskityttävä niihin tukipuihin, peruspalveluihin kuten päivähoitoon, kouluihin ja terveydenhoitopalveluihin. Mieluummin pieni ja hallittu kuin iso ja hallitsematon.

Ja avasinhan toki suuni muutenkin, esimerkiksi Karvasuota käsitellessä näin:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Ensinnäkin olen tyytyväinen, että asia palautettiin viimeksi valmisteluun ja tulee nyt oikeanlaisena valtuuston käsiteltäväksi. Kiitos kaupunginhallitukselle siitä.

Vihreät olisivat kuitenkin valmiita kannattamaan jopa pidempää toimenpidekieltoa kyseisen alueen sisälle jäävälle Karvasuon alueelle. Karvasuo on jo pelkästään monimuotoisena virkistysalueena korvaamaton seinäjokisille. Tämä käyttö tulee varmasti vain lisääntymään Honkakylän kehittyessä ja kasvaessa.

Toinen asia on sitten turvetuotannon ympäristövaikutukset. Turpeen suosiminen polttoaineena vaikeuttaa Suomen bioenergiatavoitteiden saavuttamista ja turve lisää hiilidioksidipäästöjen kasvua. Turve ei ole uusiutuva energianlähde. Nykyiset voimalaitokset toimisivat vuosikymmeniä ja nyt tehtävillä päätöksillä on pitkäaikaisia vaikutuksia maamme energiantuotantoon ja luonnolle.

Toivommekin, että tulevat viisi vuotta muuttavat yleistä ilmapiiriä siten, että kun nyt asetettava toimenpidekielto päättyy ja harkinta-aika on käytetty, aika ja myös Seinäjoki ovat tarpeeksi kypsiä tunnustamaan Karvasuon ja muidenkin alueemme soiden arvon sekä ymmärtämään, että turvetuotanto ei ole tulevaisuuden energiantuotantoa.

torstai 24. kesäkuuta 2010

Päivä puutarhurina




Yksi takana, kaksi edessä. Yhteensä kolme riviä muistan perunoita ainakin istuttaneeni (vai kylväneeni?). Pitänee olla tyytyväinen hyvästä maasta, josta kasvaa näin paljon kaikkea. Myös sitä perunaa onneksi.


Lopputulos lienee vähintäänkin hyvä, kun ottaa huomioon lähtötason. Työnsä jäljen huomaa paljon paremmin, kun ei aivan joka päivä käy perkaamassa. Samaa olen kokeillut sisätiloissakin ja todennut toimivan. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin erittäin hiekkaisen eteisen tai leivänmuruisen keittiön imurointi!

torstai 17. kesäkuuta 2010

Fiilistelyä

Tutkailin tässä ihan vaan fiilistä nostaakseni tuota viikonlopun esiintyjäkaartia ja totesin, että mun top 10 koostuu pääasiassa naislaulajista. Which is nice. Ainakin Paloma Faith, PMMP, Irina, Jenni Vartiainen ja Manna ovat artisteja, joiden keikoilta mut löytää. Ja hei: 4/5 on myös ihan ehtoja suomineitoja! Ja onhan siellä nyt aika paljon kaikkia muitakin, melkein voisin laittaa linkin vaan koko festivaalin ohjelmaan. Ihmisten juhlaa, ystävät!

Hauska huomio esiintyjistä oli muuten myös Zambian Vocal Collection, jonka esiintyi myös meidän Siirin päiväkodin kevätpiknikillä. Että ei mikään ihan turha piknikki.

torstai 10. kesäkuuta 2010

Jenni Vartiainen - Nettiin

Kuuntelussa nyt. Kyseinen biisi LOISTAVAA opetusmateriaalia myös. Tästä on moneksi, kuten koko levystä, suosittelen. Provinssia odotellessa.

Tahtomaa säästää

Kovasti on mietityttänyt ja puhuttanut Seinäjoen kaupungin säästösuunnitelmat. Ja syystä. On vaikea ymmärtää, miksi säästöjen kohteena on aina, vuodesta toiseen lapset, lapset ja lapset.

Ymmärrän, että jostain on säästettävä, mutta olen kyllä ihan varma, että kohteita löytyy muualtakin, kyse on tahdosta. Eikö tämä tahtomaanakin mainostettu komia kylä voisi nyt näyttää, että sitä tahtoa löytyy, tahtoa pitää pienimpien puolta?

Heitänkin haasteen: Mistä sinä olisit valmis karsimaan kaupungin kuluissa? Mistä välttämättömät säästöt tulisi nipistää?