Sivut

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Siiri 2 vuotta!




Mistä on pienet tytöt tehty?

Sokerista, kanelista, inkivääristä ja kukkasista.
Niistä on pienet tytöt tehty.


tiistai 24. elokuuta 2010

Kuuden vaatteen haaste

Olen nyt jo muutamasta paikasta tästä lukenut ja mietin uskallanko kokeilla. Kyse on kuuden vaatteen haasteesta. Syyskuun ajan tulisi käyttää vain kuutta eri vaatekappaletta. Myönnytyksiäkin vähän on, onneksi. Mutta kuitenkin. Uskallanko? Homma toimii seuraavasti.

1. Valitse korkeintaan kuusi vaatetta, joita käytät syyskuun ajan eli 1.-30.9. Myös legginsit, neuleet ja topit ovat vaatteita. Vaatteita saa siis olla myös vähemmän kuin kuusi.
2. Kuuteen vaatteeseen ei lasketa alusvaatteita, päällystakkeja, sukkahousuja, huiveja, kenkiä, koruja, hattuja, hansikkaita jne.
3. Kuuden vaatteen lisäksi saa käyttää erikseen myös urheiluvaatteita, yövaatteita ja bilevaatteita. Näissä kuitenkin kehotetaan tarkkaan harkintaan ja minimalismiin - miten tiukasti, siitä päätät itse. Jos sinulla on kaksi täysin samanlaista ja samanväristä vaatetta, ne voidaan laskea yhdeksi.
4. Luo ja julkaise
omat sääntösi, jos tämä määritelmä ei sinulle sovi.

Kun asiaa tarkemmin pohtii, en usko, että tämä tuottaisi älyttömästi vaikeuksia. Meillä jokaisella lienee kuitenkin ne lempparivaatteet, joita käytetään eniten. Ainakin meikäläisellä on. Nyt kun oikein tarkkaan mietin, tänäänkin päällä oleva farkkuhame on ollut ainakin puolet syksyn työpäivistä päällä. Olen varma, että pärjään kuudella vaatteella, mutta eniten päänvaivaa tuottaa se, mitä vaatteita mukaan valitsee. Ja varsinkin kun noita myönnytyksiäkin on. Tulossa kun on ainakin rakkaan tulevan kummipoikani (ensimmäisen sellaisen!) ristiäiset. Ja jumppaankin olisi nyt syksyn kunniaksi taas ehdittävä. Töissä on myös pidettävä sään mukaisia liikuntavaatteita, sen verran olen niistä oppilaille jo saarnannut (ja kerran jo unohtanut omat liikuntavaatteet kotiin).

Perimmäinen ajatushan tässä lienee osoittaa, kuinka paljon vähemmällä oikeasti pärjäämme. Se ei liene tarpeeton muistutus kenellekään. Mutta miten käy, uskallanko kokeilla? Stay tuned.

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Virattoman valitus

Ihanaa, on elokuu ja työt alkavat! Iloitsen tästä tietenkin siksi, että saan jälleen kerran ainakin hetkeksi karistettua työttömyyden ikeen harteiltani! Sillä elän tätä ihanaa akateemisesti koulutetun pätkätyöläisnaisen arkea. Ja nimenomaan naisen, joka sattuu vielä olemaan opettaja. Eikä unohdeta sitä lasta, joka on jo sen ikäinen, että kohta sille varmaan tulee sisaruksia.

Faktat pöytään: teen siis vuodessa vähintään saman verran töitä, kuin viralliset kollegani, mutta silti minulle maksetaan vain osasta tätä vuotta. Ja tämä johtuu usein siitä, että vakituinen viranhaltija palaa töihin juuri sopivasti kun oppilaat lähtevät lomille. Joissain tilanteissa on myös niin, että työsuhde vaan päätetään loppumaan juuri tuolloin, eikä kukaan saa kesälomalta palkkaa. Molemmat tilanteet aiheuttavat epäkohdan, johon kukaan ei halua puuttua. Opetusalan ammattijärjestö ei pidä meteliä, koska ei halua heikentää jäsentensä asemaa. Hiljaisuudessa jätetään kuitenkin täysin huomiotta se seikka, että myös aika moni sijainen on OAJ:n jäsen ja odottaa näin myös saavansa edunvalvontaa. Suositukset eivät riitä, muutosta tulee vaatia järeämmin keinoin. Mielestäni olisi vähintää reilua, että kesän ajan palkka jaettaisiin sijaisen ja viranhaltijan kanssa tasan. Näin viranhaltija saisi pitää lomansa esimerkiksi hoitovapaan perään kuten muutkin kuolevaiset duunarit, mutta myös sijaisen tekemälle työlle annettaisiin joku arvo. En kestä ajatusta enkä kommentteja siitä, että kyllä sunkin vuoro tulee, teet sitten itse samalla lailla. En varasta polkupyörääkään, vaikka omani vietäisiin ensin.

Loimaan kassan jäsenyys ammattiliiton sijaan houkuttaa. Varsinkin kun sieltä rahansa saisi luultavasti nopeammin takaisin. En meinaan ole todellakaan ainut, joka tilanteesta kärsii ja siksi opettajien työttömyyskassa ruuhkautuukin kesän aikana pahasti. Itse sain ensimmäiset korvaukseni kahdelta ensimmäiseltä työttömyysviikolta heinäkuun lopussa. Tässä kohtaa lähinnä naurattavat myös ne viranhaltijoiden kommentit, joilla töihin paluuta lomien ajaksi perustellaan: auto- ja asuntolainat sekä talon rakentamiset. Samat kulut yleensä juoksevat myös sijaisilla, sillä sijaisuuksia tekevät pätevät opettajat eivät ole mitään sinkkuja opiskelijoita vaan perheenäitejä ja -isiä. Ja heille tulottomat kesät kasautuvat monena vuonna peräkkäin. Itselläni tällä hetkellä on menossa neljäs viraton ja varaton kesä.

Mutta pääasia on, että töitä riittää. Kunnes koittaa joululoma ja saan taas olla rauhassa kotona. Työttömänä.