Sivut

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Tahdon tasa-arvoisen Etelä-Pohjanmaan


Viime viikolla hyväksyttiin Suomen ensimmäinen kansalaisaloite, kun aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista meni läpi äänin 105-92. Tästä voi olla iloinen, ihmisoikeudet voittivat ja Suomi siirtyi muiden Pohjoismaiden joukkoon. Surullista on se, että näistä yli sadasta aloitetta kannattavasta äänestä vain viisi tuli Vaasan vaalipiiristä. 12 alueemme kansanedustajaa äänesti tasa-arvoa vastaan. Etelä-Pohjanmaalta lain kannalla ei ollut kukaan. 

Tasa-arvoa tarvitaan myös pohjanmaalla. Minä en usko, että Vaasan vaalipiirissä todella ollaan niin kovasti tasa-arvoa vastaan, kuin tämänhetkiset kansanedustajamme ovat. Kyselyt ovat osoittaneet, että ympäri Suomea kansalaiset kannattivat tätä lakialoitetta, jo ennen kuin eduskunnan enemmistö niin teki.

Vaikka ratkaiseva päätös tehtiin perjantain äänestyksessä ja tänään suuri valiokuntakin äänesti lain puolesta, vaatii uudistuksen maaliin saattaminen vielä työtä. Seuraavalla hallituksella on iso rooli tämän lain voimaansaattamisessa. Eduskuntavaaleihin on tällä hetkellä alle puoli vuotta aikaa. Silloin on äänestäjillä mahdollisuus arvioida nykyisten edustajien onnistuminen. Vaihtoehtoja löytyy, myös Etelä-Pohjanmaalla.

Tasa-arvo ole vielä valmis muiltakaan osin; tasa-arvoa ja tukea tarvitsevat muutkin kuin seksuaalivähemmistöt. Emme valitettavasti ole yhdenvertaisia ja samalla viivalla kaikki. Köyhät lapsiperheet, esteellisyysongelmiin törmäävät vammaiset ja yksinäiset vanhukset tarvitsevat kaikki oman tahdon-kampanjansa. On kyse ihmisoikeuksista, joiden toteutuminen pitää varmistaa kaikkien ryhmien kohdalla.