Sivut

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Sairaana töissä vai töistä?


Kolumni Eparissa 3.10.2012

Kokoomus avasi viikonloppuna pelin sairauspoissaoloista ehdottamalla, että ensimmäinen sairauslomapäivä olisi kokonaan palkaton ja siitä eteenpäin sairauslomalla maksettaisiin palkasta vain 80 %. Ensimmäisenä ajattelin, että tästähän saadaan hyvä riita työnantajien ja työntekijöiden välille.

Ihan näin mustavalkoisesti en haluaisi kuitenkaan ajatella. Sekä työnantajien että työntekijöiden päämäärä ja tavoite lienee kuitenkin se, että töissä viihdytään ja ollaan tehokkaita. Hyvinvoiva työntekijä on tuottelias. Siksi ihmettelenkin, miksi joku työnantaja haluaisi työntekijänsä töihin sairaana, jolloin siellä ei varmasti viihdytä, eikä olla kovin tehokkaitakaan. Parhaassa tapauksessa päivän lepo takaa entistä tehokkaamman työntekijän loppuviikoksi. Sairaana taas töistä ei tule välttämättä mitään, jolloin koko viikon työt menevät hukkaan, kun niitä yritetään tehdä puoliteholla.

Ihan varmasti on olemassa työntekijöitä, jotka käyttävät väärin mahdollisuutta olla sairauslomalla ilman lääkärintodistusta. On kuitenkin kohtuutonta, että jokainen sairaana oleva joutuu siitä kärsimään joko tehden töitä sairaana tai menettäen palkkansa. Järjestelmät sairauspoissaolojen seurantaan ovat jo olemassa. Ja jos ne eivät toimi, niin silloin niitä tulisi kehittää. Ratkaisu ei ole siinä, että puututaan seurauksiin, vaan on löydettävä syyt ja puututtava niihin. Meillä on paljon myös työntekijöitä, jotka velvollisuudentunnosta raahautuvat nyt jo töihin, vaikka ovat sairaita. Tämäkään ei ole oikein, eikä edistä kenenkään terveyttä työpaikoilla.

Kun vielä tutkimuksissakin on osoitettu, että tämä kokoomuksen ajama linja heikentäisi etenkin pienituloisten, naisten ja nuorten asemaa, on idea mielestäni jo syntyessään torso. Hyvätuloiselle yhden tai kahden päivän tulojen puuttuminen ei ole iso asia, mutta pienempituloiselle kyllä. Sairauspoissaoloja voidaan parhaiten ehkäistä parantamalla työhyvinvointia sekä työn ja muun elämän yhteensovittamista. Kepin sijaan tarjoilisinkin mieluummin porkkanaa. Voisiko vähistä sairauspoissaoloista esimerkiksi palkita jotenkin tai työhyvinvointia edistävästä ideasta saada pienen bonuksen? Työpaikoilla on varmasti erilaisia toimivia käytänteitä ja tutkijoitakin työhyvinvoinnin parissa puurtaa. Nyt kun keskustelua käydään, kannattaa esiin nostaa kaikki keinot, sillä siinä kokoomus on oikeassa, että turhista sairauslomapäivistä pitää päästä eroon.


Ei kommentteja: