Sivut

perjantai 30. elokuuta 2013

Kotihoidontuen muutos tuo reilummat työmarkkinat myös äideille

Rohkea rokan syö. Uskallan siis nyt kirjoittaa jotain tästä kotihoidontuen uudistuksesta, vaikka sohaisen varmasti moneen suuntaan. Äidit ovat välillä kuin metallimiehet, yhtä kärkkäästi puolustamassa milloin mitäkin, ja teen niin totta vieköön itsekin. En siis tässä nyt sen enempää moiti ketään, on hyvä puolustaa itselleen tärkeitä asioita. Siksi aionkin nyt muutaman sanan kirjoittaa siitä, miksi minun mielestäni on hyvä, että kotihoidontuki jaetaan molempien vanhempien kesken. 

Nuoret naiset tekevät töitään pätkissä. Tunnettu totuus on, että pian ne kuitenkin jää äitiyslomalle ja sen jälkeen pitkälle hoitovapaalle ja työnantaja maksaa. Seurauksena nuoria naisia ei palkata vakituisiin työsuhteisiin, olivatpa he lisääntymässä tai eivät. Tästä johtuen naiset ovat pätkätöissä nelikymppisiksi ja lopputyöelämänsä pienipalkkaisia, kun eivät ole edenneet urallaan. Tämä vähän kärjistäen.

Nyt tähän tarjotaan muutosta muuttamalla kotihoidontukea siten, että osa siitä olisi kiintiöity toiselle vanhemmalle, usein isälle. Tässä kohtaa älähdetään, että entäs ne naiset, jotka nyt ovat kotona ja joilla ei ole vakityöpaikkaa. Niin. No he jäävät sitten työttömäksi, jos ei ole töitä. Hakevat töitä ja tulevat toivottavasti valituiksi helpommin kuin ennen, koska vaara kotiinjäämisestä useiksi vuosiksi on vähän pienempi, kuin aikaisemmin. Jos saavat töitä, jää toinen vanhempi kotiin tai lapset laitetaan hoitoon.

No entäs sitten se, että ne isit usein tienaa enemmän? Niin. Tämä johtuu usein siitä, että he ovat olleet työelämässsä kauemmin ja edenneet siellä vakituisissa työsuhteissa ehkä jopa ylöspäin, kun ei ole ollut perhevapaita katkaisemassa urakehitystä. Toisin kuin naisilla, jotka tämän uudistuksen myötä pääsevät toivottavasti mukaan tähän kehitykseen myös. 

Muutos ei tietenkään tapahdu hetkessä ja varmasti on perheitä, joiden elämä tästä hankaloituu. Päätöksiä tehdään kuitenkin tulevaisuutta ajatellen ja niin on tässä todellakin toimittu. Ei nyt me äidit torpata itse sitä, että meille tarjotaan jatkossa reilumpia työmarkkinoita. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Naisvaltaisilla aloilla on kautta linjan pienemmät palkat, esim. kaupallinen ala, siivous yms. se ei muutu miksikään vaikka naiset olisivat kotona lasten kanssa vähemmän aikaa. Totuus on se, että isillä ei ole yleensä perheen talouden kannalta varaa jäädä kotiin vaikka kuinka haluaisivatkin. Sinänsä en vastusta sitä että isiä näin "pakotetaan" kotihoidontuelle, mutta tässä mentiin taas puo edellä puuhun, eli ensin olisi pitänyt jakaa kulut isän ja äidin työnantajan kesken, koko lapsenteonaikaisten kulujen osalta. Pamin sopimuksessa on että äidille maksetaan täyttä palkkaa kolmelta kuukaudelta äitiysloman alussa, se vie aika monta mikroyrittäjää konkurssin partaalle, firman pitää tuottaa aika hyvin että kun se ainoa palkattu työntekijä jää äitiyslomalle, olisi varaa palkata tilalle joku toinen. Siitä tullaankin taas siihen aiheeseen, että yleensä kotihoidontuella oleva ihminen, jolla on olemassa työpaikka, korvataan työpaikalla toisella työntekijällä, ja nyt kun kotihoidontuella oleva tuleekin nopeammin takaisin töihin, se sijainen joutuu taas nopeammin takaisin kortistoon, eli tulos on + - 0. Päiväkotipaikkoja ei löydy millään, ja nekin on huomattavan kalliita siihen nähden mitä tämä huonompipalkkainen henkilö maksaa veroja kunnalle. Päiväkotipaikka maksaa n. 1500€/kk per lapsi, ja jos lapsia on vielä kaksi, maksaa se siis 3000€/kk, päiväkotimaksu on molemmista yhteensä 500€/kk, eli töihin menevän pitäisi tuottaa 2500€/verotuloa kunnalle, jotta se kattaisi lasten päivähoidon. Aika harva tuollaista veromäärää maksaa kuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Mietin vain miksiköhän tätä asiaa ei yritetäkään ratkaista tasaamalla "lastentekokuluja" kaikille työnantajille? Taitaa kohdata tiukkaa vastustusta miesvaltaisilla aloilla. Tässä kyseisessä uudistuksessa ei hoideta kuin oiretta jos sitäkään. Pitäisi osata ajatella laajemmin!

HennaH kirjoitti...

On totta, että nuo kulut tulisi jakaa tasaisesti kaikkine työantajien kesken. Ja nythän hallitus kirjasi, että kulujen tasaaminen selvitetään. Mun mielestä olisi voinut jo kirjata, että tasataan. Mutta askel kerrallaan.