Sivut

torstai 15. marraskuuta 2012

Äideistä ja työnteosta

En voi olla osallistumatta tähän(kään) keskusteluun. Pääministerin ajatus kotiäitien osa-aikatyöstä on kuohuttanut monessakin suuntaa. Äidit kiehuvat ja haukkuvat Kataista työnsä aliarvioimisesta. Veikkaan, että Katainen kuitenkin isänä tietää jotain perhe-elämästä ja sen haasteista, eikä väheksy vanhempien taakkaa. 

Ymmärränkin pääministerin huolen naisista ja heidän syrjäytymisestään työelämästä. Syy ei ole kuitenkaan äitien, vaan työelämän. Nuoria naisia, jotka jo ovat äitejä tai mahdollisia äitejä, ei palkata vakituisiin työsuhteisiin. Itsekin olen siinä tilanteessa, että osa-aikatyö ei luultavastikaan ole mahdollista töihin palatessa, sillä ei ole työnantajaa, jonka kanssa asiasta neuvotella. Paluu työelämään käy kortiston kautta ja täysillä, koska muita mahdollisuuksia ei ole. 

Tekisin mielelläni töitä aluksi muutaman päivän viikossa, mutta se ei myöskään yksinkertaisesti ole taloudellisesti mahdollista. Heti jos vien lapseni hoitoon, menetän lasten kotihoidon tuen ja saan samalla maksettavaksi päivähoitomaksut. Muutaman päivän palkka ei tätä aukkoa paikkaa. 

Yksi kannuste voisi olla lasten kotihoidontuen muuttaminen. Nyt tuen tosiaan menettää heti, jos lapsi on kunnallisessa päivähoidossa. Osittainen hoitoraha on liian pieni, sen turvin ei osa-aikatyö kannata. Entä jos olisikin niin, että jos lapset ovat esimerkiksi kaksi päivää viikossa hoidossa, ei hoitorahaa menettäisikään? Tai vaihtoehtoisesti hoitopäivät voitaisiin laskea kuukausittain tai jopa pidemmissä jaksoissa. Joka tapauksessa kun ne jäisivät tietyn rajan alle, saisi hoitorahan pitää. 

Tämä kannustaisi äitejä töihin ja isejä kotiin, työaikojen sovittelulla lasten hoitoaika saadaan  minimoitua ja syntyy taloudellista säästöä, kun kotihoidontuki säilyy. Lastenkaan ei tarvitsisi viettää hoidossa 5 päivää vikkossa ja 9 tuntia päivässä. Hoitopaikat eivät loppuisi kesken ja sekä isät että äidit pysyisivät kiinni työelämässä. 

Eikä muuten enää oltaisi niin kaukana perustulosta, joka on eri asia, mutta ratkaisisi myös osan tätä ongelmaa. 

Ei kommentteja: