Sivut

torstai 24. tammikuuta 2013

Liikuttavaa


Tammikuussa pullistelevat mahojen lisäksi kuntosalit, kun moni aloittaa uuden elämän ja sisällyttää siihen liikunnan. Itsekin tein näin. Olen ollut hyvin vaihteleva liikkuja, välillä pelannut ja jumpannut monta kertaa viikossa ja toisinaan kuluttanut monta viikkoa ilman mitään liikuntaa. Viime vuonna oli sitten vielä vähän pidempi liikkumaton jakso, joka koostui kahdestatoista kuukaudesta. Tuo putki on nyt katkennut.

Liikunnan on useassakin tutkimuksessa todettu parantavan elämänlaatua ja vaikuttavan myönteisesti mielenterveyteen. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan näin on myös äitien kohdalla ja liikunnan on todettu ehkäisevän myös synnytyksenjälkeistä masennusta. Enkä ihmettele. Liikunnan positiivisen vaikutuksen huomaa heti, kun treenin jälkeen astuu kotiovesta sisään. Vaikka lähtiessä olisi ovet paukkuneet ja pinna katkennut, on palatessa niin hyvä olo, että haluaa vain halata pieniä pinnankatkojia. Kovin monelle se halaus ei vaan siinä vaiheessa jostain syystä maistu.

On tärkeää, että kaupunki tukee asukkaidensa terveyttä pitämällä liikuntapaikoista huolta. Meillä on remontoitu uimahalli, loistavasti ylläpidetty latuverkosto, paljon saleja ympäri kaupunkia. Koko ajan on kuitenkin pulaakin jostain ja monet liikuntapaikat tarvitsevat isoja remontteja, jotta kestävät kovaa käyttöä. Nämä remontit on tehtävä, sillä on tärkeää, että meillä on tarpeeksi edullisia liikuntapaikkoja kaikille kaupunkilaisille. Kaupungin oman panoksen lisäksi toivotan tervetulleiksi kaikki, jotka haluavat näihin talkoisiin osallistua. Yksityisellä rahalla rakennetut hallit palvelevat kaupunkilaisia myös. Jos sopivia paikkoja löytyy, voi kaupunki tulla tonttien kanssa vähän vastaankin.

Meillä on muuten aloitettu jalkapallo. Vein neidin pallokerhoon ihan vaan liikkumaan ja purkamaan energiaa. Heti ekalla kerralla sain kuitenkin käsiini paperin, jossa kerrottiin kesän peleistä ja pelipaidoista. Ja nyt meillä sitten odotetaan malttamattomana, että koska on kesä ja pääsee pelaamaan. Entisenä pesäpalloilijana en oikein tiedä miten tähän suhtautuisin. Miten käy perintöräpylän, jos piikkareiden sijaan joudunkin nappulakenkäkaupoille? Pitänee aloittaa kopittelut heti kun lumet sulavat.

Kolumni Eparissa 23.1.2013

Ei kommentteja: