Sivut

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Kansallisvarallisuutena monimuotoinen suoluontoMielipidekirjoitus Ilkassa 8.3.2013, vastine tähän kirjoitukseen.

Jussi Knuuttila on huolissaan Suomen turvevarojen kohtalosta (Ilkka 5.3.2013).  Hän syyttää hallitusta tämän varallisuuden hyödyntämisen vaikeuttamisesta. Turpeen energiaveroa on korotettu, mutta se on silti alhainen. Muita energiamuotoja verotetaan niiden ilmastopäästöjen mukaan, turvetta edelleen alle puolet siitä. On hyvä, että turvetuotannoltakin edellytetään nyt yhteiskuntavastuuta. 

Vihreiden mielestä turpeenpolttoa on vähennettävä ja se on korvattava kotimaisilla uusiutuvilla energiamuodoilla. Tämä ei tietenkään tapahdu yhtäkkiä. Myös Vihreät sallivat turpeenpolton nykyisissä laitoksissa, varsinkin sivupolttoaineena. Turvetuotantoon voidaan edelleen käyttää luontoarvonsa jo menettäneitä ja ojitettuja soita. Edellytämme kuitenkin turveteollisuudelta toimia, jotka pitävät vesistöjen kokonaiskuormituksen kohtuullisella tasolla. 

Vihreät eivät toivo, että jo käytössä olevilta soilta ei pystyttäisi turvetta nostamaan. Emme iloitse sateisesta kesästä yhtään sen enempää kuin kivihiilen polttoon siirtymisestäkään. Kivihiileen siirtymisen syy monissa laitoksissa on hiilidioksiidipäästöjen alhainen hinta päästökaupassa. Jotta kivihiiltä ei enää poltettaisi, tulee EU:ssa korjata päästökaupan rakenteellisia ongelmia. Tarvitaan pysyviä ja kauaskantoisia ratkaisuja, jotka tekevät kivihiilen poltosta kannattamatonta ja edesauttavat näin vihreitä ja kestäviä ratkaisuja. Myös Suomessa on ryhdyttävä toimiin, jotka tukevat uusiutuvia ja vähentävät ympäristölle haitallisia energiamuotoja. Hallituksessa energia-asiat kuuluvat elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle.

Kysymykseen, kuka korvaa kansalaisille menetetyt kansallisvarallisuudet, ei tarvitse vastausta hakea kovin kaukaa. Itse voin katsella tuohon lattialle parin metrin päähän. Tekemällä nyt vastuullisia päätöksiä säästämme kallisarvoista luontoa jälkeläisillemme. Lasten kiitollisuus lienee suuriakin euromääriä merkittävämpi korvaus. En kuitenkaan menettäisi toivoa myöskään tuulivoiman suhteen. Tässäkin lehdessä viime päivinä esitettyjen laskelmien mukaan tuulivoima on mahdollisuus myös Etelä-Pohjanmaalla. Uskon, että sieltäkin sataa vielä korvauksia, ihan euroinakin.

Mitä tulee ministerien omistuksiin, käyvät ne ilmi heidän tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Heidi Hautalalla on pieniä sijoituksia Lumituuli osakeyhtiössä, joka on yksi Suomen johtavia tuulisähkön myyjiä. Ville Niinistöllä tuulivoimaomistuksia ei sidonnaisuusilmoituksen mukaan ole.

Ei kommentteja: