Sivut

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Tahdon 2013


Vuosikalenteri on siinä vaiheessa, että pian voi ryhtyä odottelemaan hääkutsuja postilaatikkoon. Suurta ryntäystä tuskin on enää luvassa, ruuhkahuippu meni jo. Muutama kesä kun kului juhliessa häitä melkein joka viikonloppu. Kaikki eivät kuitenkaan voi rakkauttaan samalla tavalla juhlia, vaikka haluaisivat. 

Tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka tarkoituksena on yhtenäistää lainsäädäntöä siten, että kaikkiin parisuhteiden virallistamisiin sovelletaan samaa avioliittolakia, ei tällä hetkellä etene. Eduskunnan lakivaliokunnassa äänestettiin helmikuun lopussa siitä, otetaanko 76 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista käsittelyyn. Valiokuntaäänestyksessä kahdeksan kansanedustajaa kannatti lain käsittelyä ja yhdeksän jäsentä vastusti sitä. Näin ollen tasa-arvoinen avioliittolaki ei etene tällä erää. 

Jokaisen suomalaisen tulee olla lain edessä tasa-arvoisessa asemassa. Tämä ei edelleenkään toteudu kaikkien kohdalla. Rekisteröity parisuhde ei ole avioliitto, eikä siinä saavuteta samaa asemaa, kuin avioliitossa. Olen pettynyt alueemme kansanedustajiin, jotka eivät tukeneet tasa-arvoisen avioliittolain toteutumista. Vain yksi Vaasan vaalipiiristä ponnistanut kansanedustaja on allekirjoittanut lakialoitteen. Valiokunnassa kaksi piirimme edustajaa äänesti lain käsittelyä vastaan. 

On vaikea ymmärtää, miten kansanedustaja voi perustella kielteistä kantaansa omilla arvoillaan, kun kyse ei ole moraalisesta valinnasta, vaan tasa-arvon toteutumisesta. Lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon ei pitäisi olla omantunnon kysymys, vaan itsestäänselvyys.Yhdenvertaisuus, käsitys perheestä, parisuhteesta, rakkaudesta tai sitoutumisesta toiseen ihmiseen ei voi nojata yhdenkään yksittäisen ihmisryhmän vakaumukseen tai arvomaailmaan.  

Ja kun ei se ole keneltäkään pois. Edelleen jokainen voi valita oman tapansa elää. Kenenkään ei ole pakko osallistua häihin, joissa toisensa saavatkin kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä. Kehottaisin tasa-arvon vastustajia kuitenkin miettimään omaa suhtautumistaan, jos postiluukusta tulisikin kutsu kahden morsiamen häihin. Jos kutsuja onkin sukulaistyttö, jonka olet tuntenut lapsesta saakka? Kukaan tuskin haluaa evätä läheiseltään mahdollisuutta tehdä kuten muutkin ikäisensä: rakastua ja solmia avioliitto rakastamansa ihmisen kanssa.

Toivon, että koen vielä joskus kesähäät, joissa juhlitaan samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkautta. Melkein toivon jopa uutta ruuhkahuippua, joka syntyy, kun laki tasa-arvoisesta avioliitosta hyväksytään eduskunnassa. Tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta käynnistyy Tahdon 2013 -kampanja, jonka tavoitteena on kerätä kansalaisaloitteeseen vaadittavat 50 000 nimeä. Veikkaan, että nimiä kertyy aika paljon enemmän, sillä kuka haluaisi vastustaa rakkautta ja estää tasa-arvon toteutumisen? En minä ainakaan. 


Kolumni Eparissa 6.3.2013


Ei kommentteja: