Sivut

torstai 20. kesäkuuta 2013

Entistä komiampaa vaan


Seinäjoen seudun Komia-markkinointia on kovasti kritisoitu viime viikkoina. Varsinkin Seinäjoen kaupungin sijoittama parisataatuhatta on tuntunut kovin suurelta rahalta. Itse löisin vettä myllyyn ja laittaisin vaikka vähän vielä lisää rahaa hyvään tarkoitukseen. On hassua kysyä, mitä kampanjalla on saavutettu, kun samaan aikaan kaupungin väkiluku kasvaa jatkuvasti ja taloja rakennetaan maan kärkivauhtia. Imagotutkimuksissa olemme huipulla ja yritysilmapiiriä ylistetään.

Harva varmaan kysyttäessä kertoo syyksi muuttoon juuri sen mainoslehtisen, jonka sai postissa. Kun se Jarppikin siinä käski tulla ja oli niin hienon värinenkin se prosyyri. Kyse on kokonaisuudesta, jonka yksi rakennuspalikka on markkinointi.

Suomessa on aika paljon kuolevia kuntia, jotka eivät ole itseään mainostaneet eivätkä houkutelleet asukkaita ja yrityksiä seudulleen. On vain tuotettu ne peruspalvelut. Nyt niitä liitetään isompiin kaupunkeihin, jotta eivät kuihtuisi kokonaan.

Ne on ne isot asiat, joilla mahdollistetaan niitä pieniä. Tarvitsemme yrityksiä ja niihin työntekijöitä, jotta saamme verorahoja, joilla maksetaan palvelut. Matematiikka tässä on hyvin yksinkertaista.

Liian tyytyväiseksi ei sovi ryhtyä. Aina pitää vähän purnata ja vaatia lisää. Parempaa. Kaiken sen komian on oltava todellista. Säästökuuri ei kuulosta kovin komialta, se on totta. Kulujen karsintaa vaaditaan kuitenkin niissä ei-komeissa kunnissakin. Mieluummin minä ainakin säästän kaupungissa, jossa tulevaisuudessa on toivoa. Ja oikein kun kärjistää, niin kaupungissa, jossa on jotain leikattavaa.

En voisi olla tyytyväisempi niihin päättäjiin, jotka aikoinaan uskalsivat lähteä tekemään Seinäjoesta Komiaa. En voi myöskään olla miettimättä, mitkä ovat niitä komeita päätöksiä, joita meidän tulee nyt uskaltaa tehdä. Onko tulevaisuutemme kiinni kenties isommasta Areenasta tai keskustan parkkihallista? Tunnetaanko meidät jatkossa jalkapallostadionista tai taidekeskuksesta? Onko Seinäjoen seuraava uusi musta ruoka vai rytmimusiikki? Mikä tekee meistä komeita jatkossakin?

Kolumni Eparissa 19.6.2013

Ei kommentteja: