Sivut

maanantai 25. toukokuuta 2015

VALTUUSTOBLOGI 25.5.2015: Kyläkoulujen kohtalo

Ryhmäpuheenvuoroni valtuustossa 25.5.2015

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Listallamme on tänään kolmen koulun lakkautuspäätös. Koulutovat pieniä, mutta asia ei olepieni. Jokaiselle oppilaalle oma koulu on se tärkein, myös nämä kolme koulua ovat on monen oppilaan ainoita kouluja. Kyseessä on myös monen kylän keskus ja siksi asia koskettaa välillisesti vielä useampaa.

Kyläkoulu voi olla oppilaalle joko hyvä tai huono opiskelupaikka, ihan kuten isompikin koulu. Koulun koko ei ratkaise sitä, viihtyykö oppilas koulussaan vai ei. Myös isossa koulussa opiskelu on turvallista ja oppilaista huolehditaan. Opetuksen laatu ei ole mitenkään riippuvainen koulun koosta, vaan kuten sivistystoimenjohtaja hyvin kuvasi, siitä miten koulun toiminta järjestetään.

Pienten kyläkoulujen voi olla vaikea vastata kaikkiin niihin haasteisiin, joita kouluilta ja opetukselta nyt ja tulevaisuudessa vaaditaan. Myös puheet siitä, kuinka pienessä koulussa ei ole kiusaamista, tuntuvat aika kaukaa haetuilta. Opettajana tiedän koulujen arjen ja tekisin omasta työstäni melkein merkityksetöntä, jos vain koulun koolla olisi merkitystä. Isoissa kouluissa tehdään ihan samoja asioita kuin pienissäkin. On retkiä, kummitoimintaa, pienryhmätoimintaa. Itse tulin tänne suoraan Powerparkista. Meillä on jopa yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä vanhempien kanssa.

Niin koulujen lakkautuksia kuin rakentamisiakin tulee aina tarkastella yhteydessä muuhun toimintaan. Emme voi tasapäistää tässäkään, ihan kuten emme tasapäistä oppilaita koulussakaan.

Nyt käsiteltävistä kouluista kaikki ovat tällä hetkellä kaksiopettajaisia. Pienellä on kuitenkin mahdollisuus kasvaa. Ja jos jotakin, niin kasvuahan me tässä kaupungissa haluamme tukea. Nyt lakkautuslistalla olevien koulujen kohdalla kasvun mahdollisuudet ovat mielestäni parhaiten esillä Kitinojalla. Aktiivinen kyläyhteisö on voimansa osoittanut esimerkiksi omalla kirkolla ja valinnalla vuoden kyläksi. Perinnekylähanke on ainutlaatuinen ja ansaitsee sekin kehut. Tämän listan jatkoksi sopisi loistavasti myös elinvoimainen kyläkoulu.

Lainaan kaupunkistrategiaa, jonka olemme hyväksyneet: ”Kaupungin asukkaat ja yhteisöt ovat kaupungin vastuullisia ja aktiivisia kehittäjiä ja hyvinvoinnin vahvistajia.” Samassa yhteydessä mainitaan, kuinka kaupunki tukee tätä aktiivisuutta ja tekee kylien kanssa yhteistyötä niitä kehittäen. Tässä on nyt paikka toteuttaa tätä strategiaa. Jatketaan nyt yhteistyötä Kitinojan kanssa ja mahdollistetaan osittain kylän kasvua säilyttämällä Kitinojan koulu.

Puhuimme viikko stten kaupunginvaltuuston talousseminaarissa paljon säästämisestä rakenteiden uudistamisesta. Kouluverkon uudelleenorganisinti on yksi osa näitä rakenteellisa uudistuksia. Minä en kuitenkaan halua tehdä uudistuksia van säästöjen takia.

Seinäjoki on iso kaupunki. Olemme ylpeitä siitä, että meillä voi asua hyvinkin kapunkimaisesti kaikkien palveluiden ääressä ja vastaavasti erittäin maaseutumaisesti vain kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Korostetaan tätä nyt ja näytetään, että haluame tämän jatkuvan. Minäkin haluan tehdä rakenneuudistuksia, mutta en vain säästöjen takia, vaan että palveluiden laatu ja saavutettavuus paranisi.

Näillä saatesanoilla Vihreä valtuustoryhmä ehdottaa, että Kitinojan koulua ei lakkauteta.


Äänestykseen mentiin ja äänestyksen tuloksena niin Kitinojan koulu kuin listalla olleet kaksi muutakin koulua, Isokylä ja Kihniä, päätettiin lakkauttaa. 

Ei kommentteja: