Sivut

torstai 13. joulukuuta 2012

13. luukku: Joululahjavinkkejä

Lahjojen antaminen (ja tietenkin saaminenkin) on kivaa. Erityisen kivaa se on noiden lasten kanssa. Se ilo, joka lasten silmistä paistaa, kun paketista paljastuu haluttu lahja, on näkemisen arvoista ja tuo hyvän mielen kaikille. Eikä sen edes tarvitse olla etukäteen haluttu, kaikki käy. :)

Olemme kuitenkin päättäneet perheen kesken, että ei hankita lahjoja aikuisille. Tämä on järkevää, sillä väkeä on paljon. Jotain tarpeellista voisi hankkia, mutta usein ne oikeasti tarpeelliset asiat ovat sen verran kalliita, että niihin ei ole kovin monelle varaa. Ja pienempää tavaraa, sitä ei niin tarpeellista, on meillä ainakin nurkat täynnä, joten mieluummin olen ilman. Meidän lahja toisillemme on ruoka, jota jokainen tuo yhteiseen joulupöytään.

Monessa perheessä arvotaan, kuka ostaa kenellekin lahjan. Näin jokainen antaa ja saa yhden lahjan. Tätäkin voisi joku vuosi kokeilla! Ja lahjojahan voi toki ostaa monenlaisia. Hyödyllisiä ja mukavia edullisia lahjoja ovat erilaiset lahjakortit, esimerkiksi elokuviin, konserttiin tai kasvohoitoon. Lupaus lounaasta tai kahveista hyvän seuran kera toimii varmasti. 

Kepa on listannut hyviä vinkkejä lahjoista, jotka tukevat kestävää kehitystä. (Näistä olisin itsekin voinut ostaa vaikka kuinka monta, melkein jo harmittaa, että lahjattomuudesta on sovittu...) Joukossa on paljon myös suosituiksi nousseita aineettomia lahjoja.

Yksi näkökulma, josta mielellään lähestyn joulun lahja-asioita, on paikallisuus. Kaikista parasta on, jos lahjat hankitaan läheltä, pieniltä tekijöiltä ja kauppiailta. Ulkomaiset nettikaupat saattavat olla  edullisempia, mutta niihin sijoittamalla raha katoaa sinne ulkomaille. Ostamalla saman legon kotikylän kauppiaalta tuet oman paikkakunnan kehitystä. Ja jos pystyy vielä yhdistämään aineettomuuden ja paikallisuuden, niin siitä ei lahja paljon parane! 

Yksi vinkki lapsiperheiden aineettomaksi lahjaksi on konserttiliput Rajattoman Suomen lasten lauluja-kiertueelle! Ronja sai kyseisen levyn synttärilahjaksi noin kuukausi sitten ja jos cd-levyt voisivat kulua puhki, olisi niin käynyt. Levy soi päivittäin lastenhuoneessa, toki vielä isosiskon toimesta, mutta sujuvasti yksveekin osaa jo jammata. Ja äitikin tykkää. Kiertue starttaa Seinäjoelta huhtikuussa ja me ainakin aiomme olla paikalla. 

Ei kommentteja: