Sivut

torstai 15. toukokuuta 2014

Minne ääni menee?


Kun äänestämme Suomessa jonkin tietyn puolueen ehdokasta, tiedämme aika selvästi, mitä saamme. Puolueet ja niiden erot tiedetään. Ehdokkaat ja edustajatkin ovat yleensä samaa mieltä puolueensa kanssa, ainakin suuret linjat kulkevat samaan suuntaan.

Tuntemattomampia ovat eurooppalaiset ryhmät, joihin suomalaisetkin puolueet ja mepit kuuluvat. Kuitenkin Euroopan parlamentissa juuri näillä ryhmillä on väliä. Ryhmissä tehdään päätökset, joiden mukaan mepit äänestävät. Ryhmän mielipiteestä saa toki poiketa ja äänestää omaa ryhmää vastaan, mutta pääsääntöisesti suomalaismepit ovat tilastoissa ryhmilleen uskollisia. Omassa ryhmässä vähemmistöön mielipiteensä kanssa joutuva meppi on myös meppi vailla valtaa. 

On hämmästyttävää, miten paljon suomalaispuolueiden näkemykset eroavat niiden eurooppalaisten ryhmien ajamista asioista. ALDE, eli keskustalaisten eurooppalainen koti, kannattaa esimerkiksi EU:n vallan kasvattamista sekä haluaa keventää maataloustukia. EPP, eli ryhmä, johon suomalaiset kokoomuslaiset Euroopassa kuuluvat, torppasi viime keväänä naisten oikeuden turvalliseen aborttiin. Nämä esimerkit sopivat huonosti yhteen maatalousmyönteisen keskustaimagon tai liberaalin kokoomuspolitiikan kanssa. Eniten hajallaan on ryhmä, johon perussuomalaiset EU:ssa kuuluvat, sen suuntaa ei tiedä kukaan. 

Eurovaaliehdokkaat puhuvat kampanjoidessaan usein myös Suomen edusta ja lupaavat valvoa Suomen etuja. Yksiselitteistä Suomen etua ei kuitenkaan ole olemassa. Suomen etu on käsite, jonka jokainen määrittelee omalla tavallaan. Meillä olisi yksipuoluejärjestelmä, jos olisimme kaikki samaa mieltä siitä, mikä on Suomen etu. 

Ei siis ole ihan sama, ketä eurovaaleissa äänestää. Lapualaisten ei kannata välttämättä äänestää  lapualaista, ainakaan pelkän kotikunnan perusteella. Ehdokkaan lisäksi kannattaa raottaa vähän taustaorganisaationkin verhoa. Myös aiemmat äänestykset ovat kiinnostavia. Miten meppi äänesti -sivustolle on kerätty dataa tärkeimmistä äänestyksistä. Osa tuloksista yllättää. Vain neljä suomalaista meppiä olisi esimerkiksi halunnut lopettaa maataloustukien maksamisen tupakanviljelijöille. 

Euroopan parlamentin yhtenäisin ryhmä on vihreät. Puolue tekee samanlaista politiikkaa kotimaassa ja Euroopassa. Pystymme käyttämään kaikki voimat ja osaamisemme tavoitteidemme ajamiseen, kun ei meidän tarvitse tapella ryhmämme sisällä siitä, mitä tehdään. Vihreillä on ainoana ryhmänä koko Euroopan Vihreiden yhteinen vaaliohjelma, johon kaikki maat ovat sitoutuneet. Vihreitä äänestämällä tiedät mitä saat. Valitse oma ehdokkaasi tästä huippujoukosta

Ei kommentteja: