Sivut

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Peruskoulun pitää uudistua

Puheeni Vihreiden puoluekokouksessa 7.6.2014

Arvoisat puheenjohtajat, hyvä puoluekokousväki.

Ville puhui eilen loistavasti. Maailman parasta koulua ei todellakaan tehdä säästämällä. 

Maailman parasta koulua ei välttättä tehdä myöskään nykyisellä mallilla, vaikka pisa-tuloksissa olemme loistaneetkin. 

Meillä on jo sote-uudistus, jota valmisteltiin hartaudella. Samanlaisella intensiteetillä ja huomiolla tarvitsemme uudistuksen myös peruskoulujärjestelmään. Olkoon se sitten vaikka peko-uudistus.

Koululaiset ovat valitettavasti eriarvoisessa asemassa eri puolella Suomea. Oppilas voi saada koko peruskoulun aikana jopa 2 vuotta enemmän opetusta toisessa kunnassa, koska viikkotuntimäärä on suurempi. Tämä ei ole tasa-arvoista.

Uskon vapauteen ja haluan uskoa, että kunnissa halutaan tarjota hyvää opetusta. Valitettavan monessa paikassa hyvä opetus on kuitenkin jäämässä säästöjen alle. Siksi  tarvitsemme opetussuunnitelmien muutoksien lisäksi enemmän valtion ohjausta perusopetuksen järjestämiseen. Ainakin tuntimäärät tulisi yhtenäistää. Voidaan myös miettiä, tulisiko raamien lisäksi  myös rahoitus tulla suoraan valtiolta? 

Mahdollisuus tähän on nyt. Keskustelu on käynnissä, kun peruskoulun opetussuunnitelmia uudistetaan parhaillaan. Valtakunnalliset raamit saadaan valmiiksi tämän vuoden loppuun, ja työ jatkuu paikallisten opetussuunnitelmien parissa niin, että lukuvuoden 2016 alussa siirrytään opiskelemaan uusien suunnitelmien mukaan. 

Tähän työhön toivon rohkeutta, niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti, sekä sisällön että koulutuksen järjestämisen suhteen. Meidän pitää opetella ajattelemaan oppimisen käsite uudelleen. Oppimisen ympäristöt ovat muuttuneet ja opettajankin rooli on tulevaisuudessa erilainen. Myös kuntien tilanne on erilainen, siksi pitää hakea rohkeasti uutta suuntaa myös rakenteisiin.


Meillä on edellytykset tehdä suomalaisista kouluista maailman parhaita. Tehdään se. 

Ei kommentteja: