Sivut

maanantai 16. kesäkuuta 2014

VALTUUSTOBLOGI: Puheeni 26.5.3014

Blogin kirjoittaminen toukokuun valtuuston jälkeen jäi, mutta tässä siellä pitämäni puhe talousarviokehityksestä. Kerrottakoon myös, että tekemästäni esityksestä äänestettiin, mutta vain 5 valtuutettua oli kanssani samaa mieltä. 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Säästämisestä alkaa tulla oman ikäluokkani sukupolvikokemus. Meitä on täällä monta sukupolvea, osa teistä on päässyt joskus päättämään myös siitä, mihin rahaa laitetaan, ei vain siitä, mistä sitä leikataan. Toivo elää, että myös me pääsisimme näin tekemään. Jotta näin kävisi, pitää tehdä niitä paljon puhuttuja rakenteellisia muutoksia, vaikka ne hetkellisesti kirpaisisivat.

Palvelukeskukset joutuvat karsimaan 2% menoistaan vuonna 2014, mutta erikoissairaanhoitoa osana sosiaali- ja terveystointa armahdetaan. Sinne olemme hyväksymässä yli 5 miljoonaa euroa lisää tälle vuodelle.

Tämä ei mielestäni ole oikea suunta. Erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, koska perusterveydenhuolto ei toimi. Koska perusterveydenhuollosta kokoa ajan leikataan, ei se pysty hoitamaan tehtäviää ja väkeä lähetetään erikoissairaanhoitoon. Seuraukset tiedämme, joka vuosi jaamme sinne lisärahaa budjettien yli. 

Tähän hommaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Siksi ehdotan, että poistetaan koko sosiaali- ja terveyskeskukselta tuo 2% säästövaatimus. Merkitään tämä 2% perusterveydenhuollolle ja annetaan sinne tarvittavat resurssit, jotta pystyvät tekemään työnsä. Olemme kaikki kuulleet, kuinka henkilöresurssit ovat terveyskeskuksessa vajavaiset. Täytetään sitä vajetta. Jos toimimme näin muutaman vuoden, emme ehkä joudukaan myöntämään erikoissairaanhoidolle enää tulevaisuudessa lisärahaa, vaan voimme säästää sieltäkin.

Näin emme pääse strategian edellyttämälle tasolle, mutta epäilen, että emme pääse sinne jatkossakaan, jos jotain ei oikeasti tehdä toisin. 

Vuosi 2015 tuo samaa kurjuutta. Kun vielä valtionosuudet ja muut tulevat uudistukset ovat täysin epävarmoja, emme pääse tukeutumaan valtioonkaan. 

Kehyksen voi hyväksyä tälläisenaan, se lienee välttämätöntä, mutta sisältö on se mikä ratkaisee. Kehyksen sisällön rakentaminen tulee olemaan haastavaa. Kiinteistöveroprosentin nosto lyödään tässä lukkoon, mikäli kehyksen näin hyväksymme. Vaikka tekee kipeää, niin ei haittaa. Jostain ne rahat on saatava. 


Viisautta palvelukeskuksille ja lautakunnille, kun rahaa ryhdytte jakamaan. 

Ei kommentteja: