Sivut

torstai 5. kesäkuuta 2014

Kesälomalla voi olla



Kun tuleva eskarilainen sai esittää toiveitaan kesälomalle, odotimme ensin hiukan kauhun sekaisin tuntein toivelistaa. Ystävien ulkomaanmatkat ja huvipuistokokemukset on jo kuultu ja vaikutteita saatu. Keksin jo mielessäni perusteluja, miksi emme voisi lentää aurinkorannalle kanarialle. 

Vähänpä tiesimme. Lapsen haaveissa oli viettää yksi päivä kokonaan isin kanssa ja oma päivä äidin kanssa. Asioita, joita hän noina päivinä haluaisi tehdä olivat uimassa käynti, jäätelön syönti ja pyöräretki eväiden kanssa. Äidin kanssa toiveissa oli vielä hakea kaupasta saippuakuplia ja isin kanssa pelata pomppupeliä sekä ajella paapan mopolla. 

Pienillä ihmisillä on pienet toiveet, joiden toteuttaminen on meille aikuisille kuitenkin välillä suurten ponnistusten takana. Meille aikuisille loma tarkoittaa ensinnäkin jaksoa, jolloin ei tehdä töitä, mutta usein myös matkaa jonnekin. Matkailu on mukavaa ja sitäkin on hyvä harrastaa, mutta aina ei tarvitse lähteä jonnekin. Eikä ainakaan olettaa, että lasten takia tulisi lähteä. Hiekkarantaa isompi elämys voi olla oman puutarhan vesiletku, jolla saa kerrankin leikkiä vapaasti.

Ja matkailla voi myös lähellä. Meillä liputetaan lähilomien puolesta, illaksi kotiin. Miten helppo pienten lasten kanssa on tulla kotiin yöksi sen sijaan, että neljä henkeä ahtautuu yhdelle hengelle mitoitettuun koppiin, jossa ei joko ole ilmastointia tai se on niin tehokas, että untuvapeitot eivät riitä. Meidän hyvät nukkujat yleensä vielä simahtavat autoon ja heidät saa kantaa suoraan sänkyyn. Ei iltatoimihässäkkää vaan mahdollisesti jopa vanhemmille vielä illan oma hetki terassilla. Täydellinen win-win.

Niin, kesälomalla voi olla. Jätän tarkoituksella välistä pois sanan ’vain’. Olemista ei pidä väheksyä, vaan nauttia siitä. Jatkuvien minuuttiaikataulujen mukaan eläminen on hyvä pysäyttää edes pariksi viikoksi. Lomaa ei kannata yliohjelmoida eikä varsinkaan hermostua, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Lomalla pitäisi olla aikaa myös muuttaa suunnitelmia. Itse muutin suunnitelmiani juuri, kun ystävä soitti ja kertoi,että tulisivat pian käymään. Olin ajatellut kitkeväni kukkapenkkejä, mutta enemmän kuin mielelläni kestitsen sen sijaan ystäviä. Nautinnollista ja aikataulutonta olemista koko kesäksi, eläköön kesä ja vapaus!

Kolumni Eparissa 4.6.2014

Ei kommentteja: