Sivut

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Vihreää yhteistyötä

Mielipide Ilkassa 12.11.2014 

Keskustan kansanedustajat ja juuri valitut eduskuntavaaliehdokkaat iloitsevat kilpaa vihreiden päätöksestä jättää hallitus (Ilkka 9.11.2014). Hieman otettukin voi näistä ajatuksista olla, on mukava huomata, että kahdellakin ministerillä on hallituksessa painoarvoa. Kun kuitenkin katsoo, mitä hallitus on vihreiden lähdön jälkeen tehnyt tai saanut aikaan, ei voi kuin ihmetellä tuota iloa.

Vihreiden lähdön jälkeen hallitus on koventanut otteitaan ja ryhtynyt toteuttamaan oikeistolaista, ympäristönvastaista linjaa. Jo pääteytty toimeentulotuen siirtäminen kunnilta valtiolle on joutunut vastatuuleen. Sote-uudistus on tulilinjalla ja yhteisesti sovitusta ei enää pidetäkään kiinni. Kokoomuksen haluama muutos tuotantovastuualueiden osalta saattaisi johtaa siihen, että kaikki palvelut tulee kilpailuttaa.

Demariministerin esitys ulkomailta tulevien opiskelijoiden lukukaisumaksuista on yksi esimerkki asiasta, jossa hallitus muuttaa linjaa ja hylkää sekä sivistyksen että sosiaalisen oikeudenmukaisuuden. Rahaa koulutukseen ei lukukausimaksuilla tule enemmän, kokemukset osoittavat valtion vähentävän muuta rahoitusta. Koulutusjärjestelmämme perusta muuttuu täysin, vaarana on opintokokonaisuuksien kehittäminen sen mukaan, mistä ollaan valmiita maksamaan, eikä opintojen laadun mukaan. Suomalaisten saama koulutuksen taso kärsii, kun ulkomaalaisia opiskelijoita ja heidän tarpeitaan ryhdytään priorisoimaan, koska heistä saa rahaa. 

Uuden ympäristöministerin ajatukset jäädyttää jo hyvässä vauhdissa ollut soidensuojeluohjelma on paitsi ympäristön kannalta kestämätöntä, myös valtion rahojen tehotonta käyttämistä. Esitystä suojelusta on valmisteltu jo kuusi vuotta hyvässä hengessä yhdessä maanomistajien kanssa. Eturyhmät ovat vakuuttaneet, että eivät halua tuhota arvokkaimpia soita. Siksi on käsittämätöntä, että suojeluohjelmaa halutaan muuttaa. 


Sekä Vihreät että Keskusta ovat puhuneet perusturvan uudistamisesta. Vihreät ovat halunneet perustuloa jo useita vuosia, nyt myös keskustan suunnalta sille on näytetty vihreää valoa. Me molemmat haluamme Suomesta energiaomavaraisen. Näemme maaseudun potentiaalin energiantuottajana, bioenergia on tulevaisuutta. Turhan vastakkainasettelun sijaan tulisi keskittyä näihin yhdistäviin tekijöihin ja varmistaa, ettei Suomessa tehdä vaikeinakaan aikoina politiikkaa, joka murentaa hyvinvointivaltiomme.

Henna Rantasaari
puheenjohtaja
Vaasan vaalipiirin Vihreät 

Ei kommentteja: