Sivut

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Äitikortti

En pidä siitä, että vanhemmuutta käytetään valttikorttina. Esimerkiksi ilmaisu 'kyllä sä sitten ymmärrät kun sulla on lapsia' vienolla hymyllä varustettuna on mielestäni ihan käsittämätön. Okei, olen kokenut, oppinut ja ymmärtänyt monta asiaa äidiksi tulon jälkeen, mutta kovin moni niistä ei ole synnytystä ja imetystä lukuunottamatta sellaisia, joita ei voisi kokea ilman lapsiakin. Uskon, että pohjatonta rakkautta voi tuntea ilman biologisia perijöitäkin ja huoli lähimmäisistä kulkee mukana monella ei-vanhemmallakin.

Ehkä leikkipuistossa seisoskelusta nauttimisen voisi lisätä niiden kokemusten joukkoon, joita harvoin ymmärtää ennen vanhemmuutta. Mutta niin käsittämättömältä kuin se meistä äiti-ihmisistä tuntuukin, voi yöllä joutua valvomaan ja kerryttää univelkaa muutenkin, kuin huutavan vauvan vuoksi. Nämä ovat vain tilanteita, joihin vanhemmuus meidät usein johtaa, eivät mitään suurempaa tietoa, jonka omaksumista emme voisi vanhemmiksi tultuamme estää.

On myös monia muita kokemuksia, joita voi ymmärtää vain olemalla osa tiettyä joukkoa. Minulla ei ole aavistustakaan, miltä tuntuu elää yksin vieraassa maassa, jonka kieltä en puhu. Paastoajat, benji-hyppääjät ja koirankasvattajat saavat niinikään minut tuntemaan itseni hyvin vajavaiseksi, näistä kun en mitään ymmärrä. Vanhemmuutta on siis turha nostaa jalustalle sillä perusteella, että vain sen koettuamme ymmärrämme jotain todella erityislaatuista. Elämysbingossa on monia muitakin asioita, joita tavoitella.

Aion kuitenkin nyt härskisti käyttää otsikon mukaista asetta, äitikorttia. Se kun usein toimii, varsinkin kun vedotaan lasten parhaaseen. Kukapa meistä vanhemmista haluaisi tarkoituksellisesti toimia lastemme parasta vastaan? En minä ainakaan ja siksi liityin juuri Ilmastovanhempiin. Ilmastovanhemmat vaativat, että Suomessakin ryhdytään todellisiin toimiin, jotta ilmastokatastrofia voidaan hillitä. Ratkaisuja on tehtävä nyt. Siksi minäkin epätoivoisesti heilutan tätä korttia ja vetoan teihin vanhempiin. Toimitaan yhdessä nyt, lastemme parhaaksi. Voit aloittaa vaikka tutustamalla sivuihin www.ilmastovanhemmat.fi

Niin ja Ilmastovanhempiin voi kuulua, vaikka ei olisi omia lapsia. Tätäkään ominaisuutta kun emme me vanhemmat voi itsellemme omia, myös muut ovat huolissaan meidän lastemme tulevaisuudesta.

Kolumni Eparissa 10.4.2013

Ei kommentteja: