Sivut

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Isosti pienille


Sulassa sovussa isommassakin päiväkodissa.

Seinäjoen uudessa ja suuressa Tikkuvuoren päiväkodissa on tällä viikolla avoimet ovet. Me vierailimme siellä tyttöjen kanssa tänään. Päiväkoti on ensimmäinen 12-ryhmäinen Seinäjoella, eikä niitä taida kovin montaa olla koko Suomessakaan. Ulkoapäin ison yläkoulun näköinen ja kokoinen keltainen kolosseumi yllätti sisätiloillaan.

Pääsisäänkäynnin yhteydessä keskellä rakennusta oli hallintotilat, sali ja ruokala. Tilaa riitti ja Ronjan mielestä salin kaiku oli loistava, sitä piti testata kiljumalla oikein kunnolla. Lapsen silmään iso sali näytti äidin mielestä kuitenkin ihan tavalliselta päiväkodin salilta, uudelta sellaiselta.

Päästä päähän oli matkaa. Ryhmien väliset ovet eivät tuntuneet loppuvan ollenkaan. Pienet vieraat olivat asiasta innoissaan, jokaisen oven jälkeen löytyi uudet leikit "Äiti TÄÄLLÄKIN on leikkikeittiö!" Väliovia on kehuttu niiden äänieristyksen vuoksi. Tätä ominaisuutta emme päässeet havainnoimaan, sillä lapset olivat jo ulkoilemassa ja vaikka nuo omat äänekkäitä ovatkin, eivät he kahdestaan kuitenkaan vastaa kokonaista päiväkotiryhmää. Toivottavasti.

Haastattelin useampaakin henkilökuntaan kuuluvaa, enkä kuullut isosta rakennuksesta moitteita. Esimerkiksi kahden ryhmän yhteiset eteistilat ja nukkarit, joita alkuun oli hieman epäiltykin, olivat yllättäneet toimivuudellan. 

Ryhmät ovat samankokoisia kuin muissakin päiväkodeissa, pienryhmät toimivat myös täällä ja tilat ovat uudet ja tuntuivat tarkoituksenmukaisilta ja toimivilta. Mikä isossa päiväkodissa sitten kauhistuttaa? Lapsi viettää päivänsä tutussa ryhmässä tuttujen hoitajien kanssa. Välillä sijaisia varmasti tarvitaan toisista ryhmistä, mutta lienee vain hyvä, että he ovat edes kasvoiltaan tuttuja, kuin että olisivat ihan vieraita, jotka tulevat talon ulkopuolelta. Lapset eivät kuitenkaan kulje taloa päästä päähän edestakaisin (vaikka ehkä haluaisivatkin). 

Ulkoista kokoa tärkeämpää onkin se, miten yksittäinen lapsi tuntee olonsa erityiseksi, eikä vai osaksi tosi isoa joukkoa. Tässä tärkeintä lienee hyvä suunnittelu ja toiminnan porrastaminen. Kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa, Meirän vasussa, on oma kohtansa pienryhmätoiminnasta, jonka ajatus kyllä kuului Tikkuvuorenkin henkilökunnan puheissa. 

Kyllä minä voisin lapseni Tikkuvuoreen viedä hoitoon. Ovet ovat tutustujille auki vielä torstaina ja perjantaina klo 14-18, käykää tekin tekemässä arvionne. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Henna ja tytöt vierailusta. Mukava lukea täältä ajatuksiasi ja huomioitasi. Pienen korjauksen kertoisin, ryhmiä on 12, tuo kuusi on päiväkodeissa melko tavallinen :). Nautitaan kevään ihmeistä kuin lapset, eiköhän keltainen väri loista pian taivaallakin! T. Pauliina Suvisalmi

HennaH kirjoitti...

Kiitos Pauliina korjauksesta. Tuo 6 jäi jostain mieleen, ehkä eteisten määrästä(?) tai yhdellä puolella olevien ryhmien määrästä ja päätyi sitten tekstiinkin epähuomiossa. Mutta korjasin vihrheen! :)

Ja kiitos, kun järjestitte avoimet ovat. Toivottavasti ne kaikista ennakkoluuloisimmatkin käyvät tutustumassa!