Sivut

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Valtuustoblogi: pari puheenvuoroa

Jatkossa niin Hyllykallion kuin kylien kirjastojenkin 
palvelut korvataan pyörillä liikkuvalla lainaamolla.

Tänään olin harvinaisen hiljaa ja pidin vain kaksi puheenvuoroa. Esityslistoja ja pöytäkirjoja voi taas tutkailla tarkemmin täällä

Alla ensimmäinen avaukseni liittyen kirjastopalveluiden lakkauttamiseen. 

"Esityslistassa lukee, että kyläkirjastojen ja lainausasemien lakkauttaminen ei ole herättänyt juurikaan julkista keskustelua. Tämän epäillään johtuvan siitä, että kirjastopalvelut monipuolistuvat. Itse veikkaan, että hiljaisuus johtuu siitä, ettei äänen pitämisestä koeta olevan mitään hyötyä. Palvelu kerrallaan on kyliltä viety, on pidetty ääntä tai ei.

Itse en pidä kirjastoauton vierailua palvelun monipuolistumisena. Pienempien lainauspisteiden idea ja hienous piilee juuri siinä, että koko kirjaston aineistot ovat saatavilla myös sitä kautta. Tilaamalla aineiston etukäteen, sen voi hakea omasta lähikirjastostaan sen aukioloaikoina.

On myös eri asia suunnitella kirjastovierailua puolen tunnin kuin parhaassa tapauksessa koko päivän sisään. Palvellaksen sekä koululaisia että työssäkäyviä, tarvitsee kirjastoauton tehdä vähintään kaksi eri reissua kylään. Yhden päivän aukiololla lainausasema puolestaa tavoittaa kaikkina kellonaikoina asioimaan tulevat.

On myös kyseenalaista, syntyykö tästä säästöjä, koska ei se kirjastoautokaan ilmaiseksi ajele.

Kaikki kyseessä olevat lainauspaikat sijaitsevat kouluilla. Niiden kohtalo tulee varmasti vielä meidän päätettäväksi myöhemmin. Silloin voidaan miettiä uudestaan vielä kirjastojenkin kohtalo ja konsultoida kyläläisiäkin. Lieneekö heiltä todellisuudessa kysytty nyt mielipidettä?

Esitän, että Haapaluoman ja Kihniänkylän lainausasemia ja Viitalan ja Kouran kyläkirjastoja ei lakkauteta. Säästöt lainausasemien ja kyläkirjastojen lakkauttamisesta olisivat kuluvana vuonna 0 euroa, vuonna 2014 21 000 euroa. Nämä säästöt esitän otettavaksi esimerkiksi Apilan sunnuntaiaukioloista, joista kustannuksia on laskettu tulevan 30 000 euroa vuodessa.

Me lähempänä palveluja asuvat voimme luopua yhden päivän palveluista, jotta ne voidaan tarjota kauempana asuville edes tuona yhtenä päivänä." 


En ottanut kantaa Hyllykallion kirjaston kohtaloon. Olen viime valtuustossa sitoutunut päätettyihin summiin ja kun en osannut muualtakaan rahoja ottaa, äänestin hallituksen esityksen mukaan. Olen vahvasti sitä mieltä, että muutoesityksissä on oltava esittää todellisia vaihtoehtoja ja rahan ollessa kyseessä osoitettava selkeästi, mikä on vaihtoehto. Oman esitykseni kannalle sain 3 muuta valtuutettua, eikä mennyt läpi toinen muutosesityskään, joka olisi säästänyt Hyllykallion kirjaston. Se sai taakseen 7 valtuutettua.

  

Henkilöstötilinpäätöksestä pitämäni puheenvuoro keskittyi pieneen, mutta sitäkin tärkeämpään yksityiskohtaan, eli tiedonkulkuun. Raja taisi vähän ylittyä ja sivusin muutakin, kuin tuota henkilöstötilinpäätöstä. Mutta kun lupa annetaan, niin silloin on puhuttava. 

"Henkilöstötilinpäätös kokonaisuudessaan on miellyttävää luettavaa.

Tällä hetkellä kaupunki tuntuu olevan hyvä ja houkutteleva työnantaja, vaikka on jouduttu säästämään henkilöstöstäkin. Tulevaisuudessa työntekijöistä on kuitenkin suuri pula ja senkin takia kaupungin tulee säilyttää asemansa luotettavana ja reiluna työntekijänä. Tähän on syytä kiinnittää koko ajan huomiota. Nykyiset sijaiset ovat heitä, jotka jatkossa tekevät töitä vakituisina, jos kokevat, että haluavat kaupungin palveluksessa työskennellä.

Yhden asian haluan nostaa esiin. Henkilöstön työtyytyväisyyskyselyn pohjalta nostetuissa kehittämiskohteissa ei ollut mainittu tiedonkulkua, vaikka se oli saanut alle 3 pistettä kokonaisuutena. Jotain on vialla, jos työntekijät eivät koe saavansa tarvittavaa tietoa omaan työhönsä ja työpaikkaansa liittyen.

Tässä kohtaa haluan nostaa esiin myös sen, että myös me luottamushenkilöt olemme tavallaan kaupungin henkilöstöä. Itse jaan saman huolen tiedonkulusta myös meidän osalta. Uutena valtuutettuna, jolla ei ole norsun muistilla varustettua ryhmää ympärillään, koen olevani välillä todellisessa pimennossa.

Meillä luottamushenkilöillä ei ole sähköpostia lukuunottamatta mitään foorumia, jolla tietoa meille jaetaan. Emme voi mistään tarkistaa, minkälaisia aloitteita on jo tehty tai mitä ehkä kuuluu aiemmin tekemillemme aloitteille. Kaikki ohjelma- ja strategiatyö, mitä kaupungissa tehdään, ei ole millään tavalla selvää ainakaan minulle. Kuitenkin minulta ja meiltä kaikilta näitä asioita kysytään. Ja ainahan voi tietenkin kysyä itsekin, mutta helpompaa lienee viranhaltijoillekin, ettei heille jatkuvasti soitella ja kysellä asioista, jotka voisivat olla tarkistettavissa helpomminkin.

Olen tuonut huoleni julki niin kansliapäällikölle kuin viestintäpäälliköllekin. Verkkosivu-uudistuksen myötä voisi olla mahdollista saada meille luottamushenkilöillekin oma kanava, jolla tietoa voi saada ja jakaa. Toivon tätä todellakin.

Tiedonkulkuun liittyy myös pieni seikka näistä valtuuston kokouksista. Tänäänkin on sählätty ryhmäpuheenvuorojen kanssa, onko niitä vai ei ja kenellä ja miten pitää pyytää. Sekä isot että pienet ja uudet ja vanhat ovat sekaisin. Kauden alussa muistan myös lukeneeni jostain, että puheenvuorot tulevat seinälle heijastetuksi ja että saamme äänestyslaitteet käyttöömme. Tämänkin toivon toteutuvan."Ei kommentteja: