Sivut

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Valtuustoblogi: Matkalle vai ei?

Tänne Turkuunkin asti on tänään kantautunut jupinaa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen reissuista. Itse en pääse mukaan kuin ensimmäiselle, mutta sentäs Poriin. No onko se sitten oikein matkustaa, kun pitää säästää? 

Yhtenä argumenttina, jolla reissuun lähtöä on perusteltu, on käytetty osallistumisprosenttien pienuutta Seinäjoella pidetyissä seminaareissa. Allekirjoitan tämän, sillä itse olin loppuun asti viimeksi pidetyssä strategiaseminaarissa, moni muu ei. Osallistumattomuus ei kuitenkaan saa olla peruste lähteä kauas kotoa kokoustamaan. Jokainen valtuustoon päässyt lienee sinne itse halunnut ja aikuisena ihmisenä on vastuussa omista tekemisistään. Jos ei homma kiinnosta, on se mielestäni selvä merkki äänestäjille, jotka toivottavasti seuraavalla kerralla äänestävät toisin.

Itse koen ainakin olevani vastuussa äänestäjilleni ja myös ehdokaslistan sekä ryhmäni muille jäsenille, joiden avulla olen edustajaksi päässyt. Kukaan ei ole siellä pelkästään omien ääntensä voimalla. Jokainen raportoi tavallaan omilla kanavillaan, itse usein bloggaan tai vähintään päivitän facebookiin, kun hoidan yhteisiä asioita, jolloin äänestäjillä on ainakin mahdollisuus selvittää, mitä on tullut tehtyä. Valtuustokauden lopussa on usein tapana listata läsnä- ja poissaolot valtuuston kokouksista, Itse voisin kannattaa vieläkin avoimempaa tapaa. Kaupungin nettisivuille vaan reaaliajassa päivitys, kuka on ollut milläkin kinkereillä paikalla. Läsnäolijoista pidetään jo ainakin kokouspalkkioiden vuoksi listaa, ei liene kova homma kirjoittaa sitä samantien koneella ja lyödä nettiin. Tai sitten vaikka puolivuosittain näin alkuun. Auttaisikohan tämä? Vaikka älytöntähän se on, että tälläistä joutuu miettimään.

Matkoihin palatakseni, itse näen, että matkoilla on myös yhteenkuuluvuutta lisäävä merkitys. Yhteinen reissu valtuustokauden alussa saattaa hitsata väkeä paremmin yhteen, kun kokoussalituntien lisäksi on jaettava muutkin päivän hetket. Toisten ajatuksiin laajemmin tutustuminen saattaa avata silmiä ja syventää yhteistyötä. Myös muut työyhteisöt ryhmäytyvät. Hyödyt lienee huomattu laajemminkin työelämässä, koska reissuja edelleen järjestetään. Syntyykö näin sitten parempia päätöksiä? Sitä en tiedä, mutta ehkä niihin ainakin sitoudutaan paremmin, kun on yhdessä pohdittu.

En voi kuitenkaan olla ottamatta kantaa siihen, että hallitus lähtee Varsovaan. Ei näin. Kotimaahan ja junalla, tai vähintään bussilla, olisi paljon parempi vaihtoehto. Sekä taloudellisesti, että ympäristön kannalta. Siksi menen ihan mielellään Poriin. Ja raportoin kyllä, miten reissu meni.

Ei kommentteja: