Sivut

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Kohtuuton, kohtuuttomampi, Seinäjoen päivähoitomaksut

Viime aikoina nämä postaukset ovat olleet enemmän tai vähemmän kevyitä mutta nyt vaihteeksi vähän raskaampaa asiaa. Päivähoitomaksuista nimittäin. Sain perjantaina päiväkodista mukaani lapsen lisäksi lapun, jossa kysyttiin kesän hoitotarpeesta. Sitähän ei meillä juurikaan ole, kun me opettajathan lomailemme kadehditusti koko kesän. (Toisin sanoen siis tämä opettaja on työttömänä, mutta se aihe vaatisi täysin oman, vieläkin raskaamman kirjoituksen, joten ei siitä nyt enempää.) Tämän suhteen ei siis ongelmia. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin mielestäni se, että vaikka emme käytä päivähoidon palveluja, joudumme niistä maksamaan. Kyllä, kesäkuun neljästä hoitopäivästä menee täyden kuun maksu. Heinäkuu olisi ilmainen, jos olisimme olleet asiakkaita syksystä asti, mutta nyt meitä laskutetaan vain (?) puolikkaalla maksulla. Elokuussa hoidon tarve alkaa luultavasti noin puolesta kuusta, mutta maksamme silti koko kuusta.

Soitin heti perjantaina päivähoidon esimiehelle ja tiedustelin, missä tälläinen päätös on tehty. Epäilin vahvasti virkamiehiä, mutta ei, lautakunnan päätöshän tämä oli! Marraskuussa 2009 on sosiaali- ja terveyslautakunta kaikessa viisaudessaan näin päättänyt. Vielä viime vuonna päivähoidosta on maksettu käytön mukaan. Ymmärrän kyllä osittain perusteena käytetyn argumentin, jonka mukaan vanha systeemi, jossa maksettiin käytön mukaan oli sekava ja työllistävä. Tilalle tarjottu käyntäntö on kuitenkin mielestäni ihan liian joustamaton. Uudessa mallissa on mahdollista käyttää ns. sopimuspäiviä, jolloin maksu on porrastettu, jos hoitopäiviä on vähemmän kuin kymmenen tai viisitoista kuukaudessa. Tämä sopimus pitää kuitenkin tehdä vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Harvassa perheessä lomat täysin erikseenkään pidettynä kestävät kolmea kuukautta putkeen.

Mielestäni etenkin tilanteessa, jossa päiväkodit pullistelevat, tulisi tukea sitä, että vanhemmat pitävät lapsiaan välillä kotona. Tähän tuskin kannustaa se, että päivähoidosta maksetaan käytti sitä tai ei. Tarjolla tulisikin ehdottomasti olla malli, jossa voisi myös kuukaudeksi kerrallaan sopia käyttääkö hoitopäiviä kuukaudessa esimerkiksi yli vai alle 10 tai 15, ja maksu sitten sen mukaan. Ja jos hoitoa ei käytetä lainkaan, ei siitä tulisi mennä maksuakaan.

Tässä vaiheessa on pakko ihmetellä millaista väkeä istuu sosiaali- ja terveyslautakunnassa? Epäilen, että joukossa on ainakin muutama vanhempi, joilla on lapsia päivähoidossa. Miksi he eivät ole asiaan puuttuneet? Vai onko asia esitelty virkamiesvoimin ainoana vaihtoehtona ja sen mukaan on sitten päätetty? Muutaman lautakunnan kokouksessa istuneena olen jo valitettavasti huomannut, että näinkin voi käydä.

Kyllä tässä ovat vanhemmat hoidon tarpeessa ja koko kesäksi mielellään.

Ei kommentteja: