Sivut

torstai 3. helmikuuta 2011

Käsin ja koneella


Ministeri Linden linjaa keskiviikon Ilkassa, kuinka tärkeää lapsille ja nuorille on opetella kymmensormijärjestelmä. Yhdessä he puolutoeverinsa opetusministeri Virkkusen kanssa uskaltavat jopa pitää sitää tärkeämpänä kuin käsin kirjoittamista. Ja minä uskallan olla eri mieltä.  

Koneella kirjoittaminen ja sen käytön oppiminen on tärkeää, sitä en kiellä. Tiedän, että vaikka oppilaat olisivat kasvaneet koneiden keskellä, eivät he kuitenkaan osaa käyttää niitä välttämättä kovinkaan taitavasti. Töitä riittää. Käsin kirjoittamista ja sen harjoittelemista en kuitenkaan vähentäisi enkä rinnastaisi koneella tehtäviin töihin. Jo motoriikan kehittymisen kannalta kynätyöskentely on tärkeää. Ja meillä vaan on ja tulee jatkossakin olemaan edelleen paljon käsin kirjoitettavaa. Käsin voi myös kirjoittaa aina, koneella kirjoittamiseen tarvitaan aina se kone. Käsin kirjoittamalla jokainen saa tekstistään persoonallista, itsensä näköistä. Jotain sellaista, mikä puuttuu times new romanista tai arialista.

Samaan aikaan puhutaan, kuinka lapset ja nuoret viettävät koko ajan enemmän aikaa koneella. Jos koulussa ollaan koneella, läksyt tehdään koneella ja vapaa-ajalla vielä pelataan ja tavataan kavereita koneella, niin huh. Johan on niskavaivaisia lapsia hartiat korvissa jonossa fysioterapiaan ja silmäsairaita hakemassa laseja karsastukseen.  

Ja hyvin tämä kirjoittaminen sujuu näin nelisormijärjestelmälläkin.

4 kommenttia:

MarjoHoo kirjoitti...

Ja aina se kymmensormijärjestelmä ei ole se nopein tapa kirjoittaa koneella. On paljon ihmisiä jotka kirjoittavat mm. nelisormin kuten sinä tai vaikka seitsensormijärjestelmällä niinkun minä. Itse opittua.

En itsekään toivo, että kirjoitetun tekstin käyttö jätettäisiin vähemmälle arvolle. Kaunokirjoitus on mielestäni uhanalainen laji maailmassa, jota tulee vaalia.

Henna Rantasaari kirjoitti...

Niin totta Marjo. Toivotaan, että uhkakuva käsin kirjoittamisen katoamisesta ei koskaan toteudu!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! En oikein ymmärtänyt miksi puolustat kynäkirjoitusta kuin se olisi vaihtoehto koneille. Olen samaa mieltä: ihan joka ikisen on osattava kynäkirjoitus ja vielä kunnolla. Mutta tässä maassa tuhlataan valtavia määriä aikaa siihen, että ei osata kirjoittaa nopeasti koneella: näitä toimistotyön perustaitoa osaamattomia tökkijöitä on maa täynnä. Ja kymmensormijärjestelmä on todellakin tosi näppärä - näkisitpä nyt minun kirjoittavan tätä. Jos pääset samaan neljällä, niin ok, kunhan olet vikkelä, mutta en kyllä usko, että pystyt siihen!

Henna Rantasaari kirjoitti...

Hei Anonyymi. Ja alkuun anteeksi vstauksen venyminen, en yksinkertiasesti ole huomannut kommenttiasi!

Olet oikeassa, eihän sen tarvitse olla vaihtoehto. Liian monesti vain käy niin, että kun keksitään joku uusi juttu, niin unohdetaan kaikki vanhat. Nii en halua käyvän, siksi ehkä kirjoitin vähän kärjistäen.

Ja olen ihan varman, että olet nopeampi! :) Ehkä itsekin vielä joskus opetteleen ottamaan enemmän sormia käyttöön kirjoittaessani.