Kolumni Eparissa 20.6.2012
Maa-
ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT julkaisi hiljattain
tutkimuksen, jossa oli selvitetty ruokahävikin määrää
kotitalouksissa ja ravintoloissa. Tulosten mukaan suomalaiset
heittävät vuodessa 35-45 kiloa ruokaa menemään henkilöä kohti.
Kun mukaan tarkasteluun otetaan myös kaupan ja
elintarviketeollisuuden hävikki, saadaan Suomen ruokahävikkimääräksi
yhteensä 335–460 miljoonaa kiloa eli 62–86 kiloa henkilöä
kohti vuodessa. Aika hurja määrä. Kun noin viidennes
ihmisen ilmastovaikutuksista syntyy ruuasta, on kaikki
hukkaanheitetty eväs todellakin turhaa paitsi taloudellisesti niin
myös ympäristön kannalta.
Tutkimuksen
mukaan eniten pois heitettiin vihanneksia, maitotuotteita, leipää
sekä hedelmiä ja marjoja. Lihaa, kalaa ja kanamunia heitettiin pois
vähemmän, kuten myös valmisruokia. Näin se on myös meillä.
Maito ei pääse vanhenemaan, mutta muut maitotuotteet unohtuvat
liian usein jääkaapin takaosiin ja ovat löytyessään jo
ohittaneet parhaat päivänsä. Rohkeasti olen kyllä luottanut omiin
aisteihini ja syönyt pois, vaikka päivämäärät ovat umpeutuneet.
Kesän tullen valitettavan usein myös osa hedelmistä on ehtinyt
pöydällä syömättömään kuntoon.
Suuri
osa poisheitetystä ruoasta oli ruoanlaitosta sekä ruokailusta
ylijäänyttä ruokaa. Ainakaan lapsiperheissä valmiin ruoan
poisheittämiseltä ei voi täysin välttyä. Ruoan annosteleminen
lapselle osuu harvoin kohdin, sillä ruokahalu vaihtelee paljon.
Liian vähääkään ei viitsi lautaselle laittaa, se ei oikein anna
lapselle oikeaa kuvaa siitä, mitä tulisi syödä. Ja pakottamaan en
ole ryhtynyt, uskon että lapsi syö sen verran kuin tarvitsee. Joten
jätettä syntyy.
Merkitystä
on tietenkin myös sillä, mihin ruoka poisheitettäessä päätyy.
Paras vaihtoehto on tietenkin oma komposti tai biojäteastia. Aika
harva kotitalous näin kuitenkaan tekee ja ruoka päätyy
sekajätteeseen, mikä lisää ympäristörasitusta entisestään.
Poisheitetty ruoka mätänee päätyessään
kaatopaikalle ja mätänemisessä syntyy metaania, joka on yli 20
kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.
Mitä
sitten voisi tehdä, ettei tätä turhaa jätettä syntyisi?
Avainsana lienee suunnittelu. Kauppaan lähtiessä pitäisi miettiä
mitä sieltä tarvitsee ja suunnitella ainakin muutaman päivän
ateriat valmiiksi. Olen myös törmännyt jo muutamaankin hyvään
oppaaseen, joiden reseptien avulla jämäruokaa voi hyödyntää.
Mustuneet banaanit ja nahistuneet omenat, jotka eivät muuten enää
käy kaupan, on helppo piilottaa trendikkäästi pirtelöön.
Pakastin on myös oiva apu, jos makaroonilaatikko ei maistu enää
kolmantena päivänä, eikä oikein keksi mitä siitä saisi muuta
aikaan. Pienin askelin, mutta sopivasti itseä haastaen mennään
tässäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti