Sivut

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Yksinkertaista

Luin juuri tutkimuksesta, jonka mukaan mietelauseista pitävät ja niitä jakavat ihmiset ovat yksinkertaisia. Otan nyt riskin ja tunnustaudun yhdeksi heistä. Tämä leima ei liene jo ansaittujen joukossa liian raskas kannettavaksi.

Kotona kylpyhuoneen kaappiin pistin kiinni kortin, jossa kerrotaan, että on ihan ok olla onnellinen. Olohuoneessa taulu muistuttaa, että onni ei ole päämäärä, vaan elämäntapa. Nämä lukevat englanniksi, vieras kieli kuulostaa vakuuttavammalta. 

Sosiaalisessa mediassa jaoin noin viikko sitten lauseen myös suomeksi: "Kaikki järjestyy. Kuten on järjestynyt tähänkin saakka.” Kovasti siitä tykättiin. Hyvän mietelauseen tavoin tämäkin lause on tulkittavissa hyvin monella tavalla. Se voidaan liittää niin yhteiskunnallisiin teemoihin, kuin hyvinkin henkilökohtaisiin aiheisiin. 

Itse ainakin haluan ajatella, että sekä sote-soppa että koko Eurooppaa ravisteleva turvapaikanhakijoiden virta ovat asioita, jotka tulevat järjestymään. Molemmat vaativat oikeanlaisia poliittisia päätöksiä ja yhteistä tahtoa, joita uskon löytyvät. Tarvitaan kykyä asettua toisen asemaan ja rohkeutta kohdata uutta. 

Arkeenkin tälle ajatukselle löytyy useita kiinnekohtia. Myös arjessa jaksamisessa auttaa, kun välillä hellittää ja toteaa, että kaikki kyllä järjestyy. Ihan niinkuin ennenkin. Lähestyvän joulun suunnittelussakin paineet kasvavat helposti liian suuriksi. Joulu kuitenkin tulee, ehti siihen valmistautua tai ei. Vielä aattonakin ehtii kauppaan hakemaan sen tärkeimmän tunnelmantuojan, olkoon se sitten perunalaatikko, hyasintti tai kynttilä lyhdyssä.


Jos nämä ja monet muut mietelauseet jollain tavalla auttavat tai rauhoittavat meitä niitä jakavia, ei niistä liene haittaakaan. Tässä hetkessä ja pimeydessä jokainen hyvää mieltä tai toivoa ruokkiva mietelause on mielestäni tarpeellinen, vaikka olisi kuinka yksinkertainen. Toivon kaikille rauhaisaa joulunaikaa, kaikki kyllä järjestyy. Vähän vähemmälläkin. 

Ei kommentteja: