Sivut

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Vihreiden perustulomalli

Julkaistu Ilkassa 29.12.2010

Nimimerkki Vaadin tasapuolisuutta (Ilkka 28.12.2010) peräänkuuluttaa tasapuolisuutta työttömien välille. Vihreät tarjoaa tähän ratkaisun omalla perustulomallillaan. Perustulomalli on selkeä ja oikeudenmukainen järjestelmä, joka kohtelee jokaista ihmistä tasapuolisesti riippumatta hänen yhteiskunnallisesta asemastaan. Vihreät ajaakin perustuloa paremman sosiaaliturvan ja oikeudenmukaisten työmarkkinoiden perustaksi.

Sosiaaliturvan ja työn yhdistäminen on tällä hetkellä lähes mahdotonta. Järjestelmä, jossa pienetkin ansiot vähentävät sosiaaliturvan määrää, ei kannusta työn tekoon. Vihreiden perustulomallissa perustulo maksetaan verovapaana kuukausittain jokaiselle täysi-ikäiselle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle. Perustuloa ei tarvitse erikseen anoa. Perustulon suuruus Vihreiden mallissa on 440 euroa kuukaudessa. Se korvaa sosiaaliturvan vähimmäisetuudet ja vähentää näin turhaa hallintoa. 

Yksinkertaistaen jokainen saa ensin tuon 440 euroa ja kerää siihen sitten omaa pottiaan päälle. Muutaman tunnin työntekokin siis kannattaa ja on ennenkaikkea yksinkertaisempaa, kun lomakkeiden täyttäminen jää pois eikä mitään maksettua tarvitse palauttaa.

Perustulo on oikeudenmukainen myös muille työelämän ulkopuolella tai siellä osittain oleville. Esimerkiksi opiskelijat, pätkätyöläiset ja pienyrittäjät hyötyvät perustulosta. Perustulo ei nykyisen järjestelmän tavoin kannusta ihmisiä joutilaisuuteen vaan päinvastoin rohkaiseen työntekoon ja aktiiviseen osallistumiseen. Perustulomallissa työn tekeminen on aina kannattavaa. Vakituisessa työssä oleville se lisää valinnanvapautta ja tarjoaa paremmat mahdollisuudet esimerkiksi perhe-elämän ja työelämän yhdistämisen. Elämän rakentaminen on turvallista, kun tietää, että perustoimeentulo on taattu.

Perustulomalli on myös taloudellisesti täysin toteuttamiskelpoinen ja kustannusneutraali. Se rahoitetaan nykyisiä tulonsiirtoja korvaamalla, muuttamalla verotuksen rakennetta ja säästämällä hallinnosta. Perustulo on jopa kustannustehokkaampi kuin nykyinen järjestelmä. Vihreiden mielestä tarvitaan rohkeutta esittää uusia ratkaisuja sosiaaliturvan ja työelämän ongelmiin. Perustulomalli on eräs konkreettinen ja toteutettavissa oleva ratkaisu.

Ei kommentteja: