Seinäjoen Sanomat avasi eilisessä lehdessään Seinäjoen kaupunginvaltuutettujen mielipiteitä palkkionalennuksiin. Kysely toteutettiin sähköpostitse ja itsekin kyselyyn vastasin. Oma kantani oli lehdessä selkeästi, vaikka perusteluja ei nimelläni julkaistukaan. Eli en kannata palkkioiden alentamista tai poistamista kokonaan.
Asia ei kuitenkaan ole yhtä yksinkertainen, kuin juttu antaa ymmärtää. Jutussa tulee esiin tärkeitä pointteja, miksi palkkioita ei tulisi alentaa, mutta myös omituisia päätelmiä. Lehdessä muunmuassa kirjoitetaan, että valtuutetut ovat haluttomia osallistumaan säästötalkoisiin ja että heistä 20% suhtautuu kulukuuriin kielteisesti tai empien. Itse en ainakaan koe ottaneeni kantaa kulukuuriin, vaan palkkioiden alentamiseen. Ne ovat kaksi eri asiaa.
Perustelin vastaustani muunmuassa sillä, että en kannata yleistä palkka-alea, koska se johtaa vain lamaan. Luottamusmiesten palkkioiden alentaminen osuu samaan kategoriaan. Pidän myös henkilöstön lomautuksia tai lomarahojen vapaaksi vaihtamisia äärimmäisinä keinoina, joita ei tulisi käyttää. Kaupunkia ei voi työnantajana verrata yksityisiin yrityksiin. Kaupunki tuottaa palveluja kaikille kaupunkilaisille ja kun säästetään, ei voida päättää, että talkoisiin osallistuu vain osa kaupunkilaisista, eli kaupungin työntekijät. Jos säästöjä halutaan suoraan kaupunkilaisten pussista, pitää korottaa veroja. Veroja maksamme kukin kantokykymme mukaan, mikä tekee veronkorotuksesta tasapuolisen keinon saada lisätuloja kaupungin kassaan.
En ota vielä kantaa siihen, tulisiko veroprosenttia nyt nostaa. Veikkaan kuitenkin, että tulevan neljän vuoden aikana näin tehdään, enkä pidä sitä huonona vaihtoehtona. Kaupungin tuottamien edullisten palveluiden leikkaaminen tai jopa lopettaminen tuntuu monen kukkarossa enemmän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti