Sivut

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Valtuustoblogi: säästetäänkö lomauttamalla?

Seinäjoen kaupungin taloustilanteessa on saavutettu nyt jonkinlainen pohja. Alla oleva lainaus on kaupunginhallituksen esityslistalta tältä viikolta:

"Kaupungin talouteen on syntynyt merkittävät haasteet. Heikkoon talouskehitykseen liittyy toimintamenojen erittäin nopea kasvu, erityisesti kasvupaineet näkyvät sosiaali- ja terveystoimessa, tulopohjan heikko kehitys niin kunnallisverotulojen kuin yhteisöverotulojen osalta sekä valtionosuuksien jatkuvat leikkaukset.  Talouden yleisen suhdannetilanteen ennustetaan pysyvän heikkona vielä useita vuosia."

Ensi maanantaina on valtuuston kokous, jossa valtuusto päättää talouden tasapainottamisohjelman täytäntöönpanosta. Valtuuston esityslistat tulevat julki huomenna, eivätkä varmastikaan ole mukavaa luettavaa. Palaan säästöesityksiin vielä laajemmin myöhemmin, kunhan saan esityslistan käsiini.

Julkisuudessa ja kaupungin henkilöstön keskuudessa keskustelua on herättänyt tasapainottamisohjelman henkilöstökulujen säästöt. Ymmärrän, että säästöjä haetaan myös henkilöstökuluista, sillä niihin menee 43% kaupungin toimintamenoista. Henkilöstökulut muodostuvat tietenkin pääsääntöisesti palkoista. 

Nyt kaupunki on esittänyt, että henkilöstösäästöt toteutettaisiin paikallisesti sopimalla siten, että helmikuun alusta palkkoihin tulleet korotukset maksettaisiin vasta 1.12. alkaen. Tästä henkilöstö saisi 4 ylimääräistä palkallista vapaapäivää. Näin toimimalla saataisiin aikaan noin 2,8 miljoonan euron säästö henkilöstömenoihin. 

Näen tämän parempana vaihtoehtona, kuin lomautuksen, jota tarjotaan sitten seuraavaksi, mikäli tähän ei suostuta. Tämäkin kuitenkin sotii sitä periaatetta vastaan, että kaupungin säästöjä ei tulisi repiä kaupungin henkilöstön selkänahasta. Ja jonkun ne työt on kuitenkin tehtävä myös niinä neljänä päivänä, jolloin pidetään ansaittuja lomapäiviä. 

Itse tietenkin tunnen parhaiten koulujen arjen ja jäin miettimään, miten toteutetaan käytännössä tilanne, että jokainen opettaja on poissa 4 päivää lukuvuoden aikana. Päästetäänkö oppilaat kotiin? Koulussa, jossa on 15 opettajaa, tämä tarkoittaa 60 päivää, jolloin yksi on vahvuudesta poissa. Koulupäiviä on vuodessa 190, joten vajaita päiviä tulisi lähes kolmannes.

Voidaan myös pohtia, säästetäänkö lomauttamalla oikeasti? Ehkä juuri tällä hetkellä, mutta entä pidemmälle ulottuvat vaikutukset? Entä onko kaupungilla varaa ryhtyä lomautuksiin, kun ensin on kallilla rahalla markkinoitu, kuinka hyvä täällä on olla ja elää? 

Mutta mikä on vaihtoehto? Mistä muualta tuon 2,8 miljoonaa euroa voisi saada?


Ei kommentteja: