Sivut

keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Kuntapäättäjä kouluttautuu

Olin tiistaina kolmannessa ja ainakin toistaiseksi viimeisessä Seinäjoen kaupungin järjestämässä luottamushenkilökoulutuksessa. Jatkoa syksylle tosin jo vähän lupailtiin, toivottavasti näin käykin. Aiheina on ollut niin kaupungin hallinto-organisaatio kuin talousasiatkin. Vallan hyviä iltoja ovat olleet, kannatti olla kotoa pois. Ihmettelen vaan, miten vähän meitä luottamushenkilöitä oli paikalle saapunut. En nyt varmaksi tiedä, mutta veikkaisin, että luottamushenkilöitä kaupunkiin mahtuu kuitenkin satoja, joista paikalla ei ollut yhtä täyttäkään. Vanhoille konkareille toki ainakin osa läpikäydyistä asioista on varmaan tuttua huttua, mutta mielestäni mukana oli aika paljon hyvää ajankohtaista tietoa vaikka jokaiselle kaupunkilaiselle. Ja olen myös sitä mieltä, että kun luottamustoimeen on lupautunut ja koulutusta siihen järjestetään, olisi siihen hyvä osallistua. Isommat ryhmät varmaan toki kouluttavat myös keskenään ja pitävät untuvikoistaan huolta, mutta meidän pienessä porukassa selville saa lähinnä sen, mitä tajuaa kysyä. Ja kun ei aina tajua.

Nyt viimeisimmässä eri keskukset, tekniikka-, sivistys- sekä sosiaali- ja terveyskeskus esittelivät toimintojaan. Paljonkin jäi mieleen ja askarruttamaan. Tekniikkakeskuksen esittelyn aikana esimerkiksi puhuttiin asema- ja yleiskaavasta ja nolona tunnustan, että en tiennyt näiden eroa. Menin sitten illalla googleen ja nyt tiedän. Sosiaali- ja terveyskeskuksen yksi osa on päivähoito (vaikka olenkin edelleen sitä mieltä, että se kuuluisi sivistyspuolelle koulujen yhteyteen). Hieman huolestuneena kuuntelin, kuinka meille kerrottiin, että ryhmäperhepäivähoito on niin ja niin paljon kalliimpaa kuin päiväkotihoito ja kuinka tulisi pyrkiä eroon näistä vain väliaikaisesti hoitopaikkapulaan perustetuista ryhmiksistä. Sen enempää päiväkoteja moittimatta haluaisin vaan todeta, että kaikille lapsille iso ryhmä vaan ei sovi. Ja ihan pienimmät hoidon tarvitsijat täytyy ehdottomasti sijoittaa juuri näihin ryhmiksiin tai perhepäivähoitajalle. Päivähoidon kustannuksista säästetyt sentit saadaan helposti tuhlattua samoihin lapsiin myöhemmin, jos säästöjä tehdään väärästä paikasta. Ja ainakin ihan täysin epätieteellisen mutun perusteella juuri näitä ryhmiksiä vanhemmat haluavat. Eikö kaupungin tehtävä ole tarjota kaupunkilaisille heidän haluamiaan ja tarvitsemiaan palveluita? Esitin asiani myös ääneen ja minulle vastattiin, että "niin, nämä ovat näitä arvokysymyksiä". Niin todellakin ovat ja on pelottavaa, jos kaupungin arvot ovat menossa tähän suuntaan. Jotenkin tuo kommentti vesitti koko aiemman hehkutuksen siitä, kuinka Seinäjoki haluaa profiloitua lapsiperheiden kaupunkina. Näkis vaan.
Mutta hyviä koulutuksia kaikki tyynni, tätä lisää.

2 kommenttia:

Kirsi H. kirjoitti...

Täällä yksi kaupungin luottamushenkilö ilmoittautuu, joka kuitenkin oli poissa koulutuksista. Syyni on kuitenkin se, että olin työkeikoilla kaikkina ajankohtina, valitettavasti. Varmasti olisi ollut tärkeää olla paikalla.

Arvokysymyksiä juu. Arvovalintahan se kaupungilta on sekin, että kaupunki haluaa profiloitua tapahtumapaikkakuntana, minkä vuoksi kaunis ja ainutlaatuinen Törnävänsaaren luonto luonnonsuojelualueineen altistetaan moottoripyörätapahtumalle. Tämä on yksi monista esimerkeistä, joita kaupungissani surevana katselen. :(

Henna Rantasaari kirjoitti...

Armahdan sinut Kirsi H. :) Mutta yleisesti ottaen ihmettelen väen vähyyttä.

Minäkin kyllä kannatan tuota profiloitumista tapahtumakaupunkina. On kuitenkin totta, että moottoripyörät eivät välttämättä ole Törskylle hyväksi. Onneksi taisi tapahtuma olla nestepitoinen ja ajelu itse saaressa jäi varmasti näin vähemmälle. :)