Sivut

keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Hyvä äiti, paha äiti

Viime viikon puheenaihe Nina Mikkonen on ihmetyttänyt ja mietityttänyt täälläkin. (Jos joku ei tiedä mistä on kyse, katso video http://www.youtube.com/watch?v=fHiwBJZTexo .) Siis kotihoito vastaan päivähoito, tai oikeammin tässä pätkässä Ninan syytökset vastaan järkevä argumentointi. Ja aikalailla samanlainen tykitys jatkui Arto Nybergin ohjelmassakin. No, aikaan saatiin ainakin keskustelua ja lööppejä. Vaikka minun mielestäni sekä päivähoito että kotihoito ovat perusteltavissa ja täällä Suomessa hyviä ratkaisuja kumpainenkin, kallistuin melkein tuo keskustelun jälkeen päivähoidon puolelle vain siksi, etten halua olla samaa mieltä Mikkosen kanssa. Pelottavaa. Luotan päivähoitojärjestelmäämme täysin ja mielestäni myös äideillä on oikeus käydä töissä. On kuitenkin myös totta, että oma vanhempi on lapselle paras hoitaja. Tällä hetkellä Siiri saa nauttia äidin jakamattomasta huomiosta, mutta vielä tulee se päivä, että minunkin on tehtävä ratkaisu, menenkö töihin vai jäänkö kotiin.


Toinen mietityttänyt asia on lasten rokotukset. Viime viikon Vihreässä Langassa oli mielenkiintoinen juttu aiheesta. Jutussa kerrottiin, että Suomi(kin) on kovaa vauhtia matkalla maaksi, jossa rikkailla on varaa rokottaa lapsensa ja köyhät sairastavat. Mielestäni meidän rokotusohjelma on kuitenkin edelleen aika kattava, nyt kun myös rotavirusrokote saadaan mukaan. Vielä se ei siihen kuulu ja mekin maksoimme rokotteen Siirille. Halpa hinta se on terveestä lapsesta, vaikka rokote maksaakin hurjasti. Rokotuskriittisiä vanhempiakin kuitenkin löytyy, perusteluina käytetään niin mahdollisia aivovaurioita kuin rokotusten epävarmuutta. Itse kuitenkin ajattelen, että otan mieluusti rokotteen ja olen siinä parissa prosentissa, jotka silti sairastuvat, kuin kuulun joukkoon, jota ei rokoteta ja riski sairastua on suurempi. Kriittinen olen kuitenkin osaa rokotteista kohtaan. Vesirokkorokote esimerkiksi on mielestäni turha, sillä kyse on kuitenkin aika lievästä sairaudesta. Samoin kohdunkaulansyöpää ehkäisevä HPV-rokote, jota Vihreän Langan jutun mukaan annetaan jopa jossain teinitytöille syntymäpäivälahjaksi (!), on täällä Suomessa aika turha. Kuten jutussa haastateltu lääkärikin toteaa, olisi ennemmin annettava enemmän ja parempaa sukupuolivalistusta.

Niin rokotuksista, hoitoasioista kuin muista lapsen kasvatukseen liittyvistä asioista on monta mielipidettä. Päätös oman lapsen kohdalla on jokaisen kuitenkin tehtävä itse, yhdessä lapsen toisen vanhemman kanssa. Ja aina teet jonkun mielestä väärin, olet huono äiti. Oli kyse sitten vaipoista, imetyksestä tai lapsen nukkumisesta, aina löytyy vasta-argumentteja. Lapset ja niiden kasvatukseen liittyvät jutut tuntuvat olevan erityisen herkullinen aihe väittelylle. Ja kun samalla on kyse hyvin henkilökohtaisista asioista, ei loukkaantumisilta voida välttyä. Keskustelua tarvitaan, mutta pitäytykäämme asiallisuuksissa. Mikkosen kaltaiset asian puolustajat tekevät vain hallaa aatteilleen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Polttavia aiheita pohdiskelet. Ja kukaan ei varmaan saa niin paljon "hyviä" neuvoja ympäriltään, tutuilta tai tuntemattomilta, kuin äiti.
Kommentoin sen verran, että itse olen periaatteessa myös aika kriittinen rokotuksia kohtaan, enkä mielelläni niitä lapselleni ota. Nyt kuitenkin tuli ajankohtaiseksi tuo vesirokkorokote. Esikoista odottaessani en ajatellutkaan asiaa, mutta nyt toista odottaessani alkoi asia mietityttämään. Päädyin useastakin syystä ottamaan esikoiselleni rokotteen, jotta voin elää raskausajan ja toivottavasti edessä olevan vauva-ajan hieman huolettomammin. Vasirokkoa on tällä hetkellä täällä ihan kamalasti liikkeellä, ja toiset käyvät tartuttamassa sen ihan tahallaan lapsiin, eivätkä silti pysy harrastuksista pois varoaikaa. Näin se leviää kuin kulovalkea.
Mutta, meitä on moneksi, ja varmasti hyvä niin!

Henna Rantasaari kirjoitti...

Sini V: Ensinnäkin onnea vauvauutisen johdosta! :)
Hyvä pointti tuosta vesirokkorokotteesta. Mietin itsekin jo tekstiä kirjoittaessani, että mitähän oikeasti sitten itse ajattelen tästä asiasta, kun Siiri on siinä iässä, että aihe on ajankohtainen. Koska mikään sairastaminen ei ole mukavaa eikä koskaan täysin riskitöntä, vaikka kyse on ns. lievemmästä, yleensä ohi menevästä sairaudesta. Aina on mahdollisuus esimerkiksi johonkin jälkitautiin. Vaikeita asioita.
Kaikkea hyvää odotukseen! :)